Volledig scherm
Hotel 't Spijker in Beek. Archieffoto Gerard Verschooten © Gerard Verschooten

Hotel 't Spijker: appartementen en luxe suites

BEEK - Hotel 't Spijker in Beek overweegt om een deel van de veertien hotelkamers te gaan verbouwen tot huurappartementen voor permanente bewoning en wil daarnaast twee luxe hotelsuites realiseren. 

De gemeente Berg en Dal heeft een 'positieve grondhouding'  aangenomen naar aanleiding van een gesprek met hotelier Rob Jansen. Jansen zou vier appartementen willen realiseren. Ook zou het hotel dan duurzaam (energiezuinig) gemaakt worden. Jansen benadrukt dat de hotelfunctie van 't Spijker behouden blijft.  ,,Alles blijft hetzelfde; er verandert niks.''

Hotel 't Spijker heeft verschillende functies. Het heeft zalen en het terras, fraai gelegen aan de Rijksstraatweg, geldt als een van de drukste van de regio. De laatste decennia is ook het restaurant steeds belangrijker geworden voor 't Spijker, dat inmiddels dertig mensen op de loonlijst heeft staan.

Maar het aandeel van de hotelkamers in de totale omzet is verhoudingsgewijs afgenomen. Jansen: ,,Daarom hebben we gezegd: 'Kunnen we niet ook iets anders doen met een deel van de hotelkamers? In die fase zitten we nu. We voeren oriënterende gesprekken om te kijken wat mogelijk is.''  

De gemeente zegt dat 'Hotel 't Spijker zich met deze plannen onderscheidt in kwaliteit en dat de plannen aansluiten bij het toeristisch beleid: de hotelsuites kunnen ook geboekt worden door hotelgasten die zorg nodig hebben (zogenoemd zorgtoerisme)'.   

Wat betreft de huurappartementen wil de gemeente nog wel met Jansen afstemmen wat de maximale huur zou kunnen zijn. Volgens de Woonagenda is de realisatie van appartementen met een huur tot 900 euro geen probleem. Maar dan zouden er, zo beseft de gemeente, meer appartementen (dan vier) moeten komen en dat is ook weer niet de bedoeling. Hier moeten we nog even naar kijken, aldus de gemeente.   

Rob Jansen is de zesde generatie die Hotel 't Spijker runt. In het hotel verbleven beroemde gasten zoals Hermann Göring en prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Willem V.

Het hotel kreeg in 1996 nog een facelift: toen werd de Panoramazaal boven op het hotel gebouwd. Het idee daarvoor kreeg Jansen tijdens een vakantie in Hong Kong waar ook veel in de hoogte gebouwd is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.