Volledig scherm
Notre Dame des Anges in Ubbergen. Archieffoto Do Visser

Huur Ubburch opgezegd: Notre Dame wil nu uitbreiden

UBBERGEN Havo Notre Dame in Ubbergen wil een extra ruimte gaan bouwen voor drama en dans.  Nu nog vinden deze lessen plaats in het nabijgelegen dorpshuis de Ubburch, maar de gemeente heeft de huur daarvan per 1 maart opgezegd.

De gemeente wil van de Ubburch af.  Het verkeert in slechte staat en de bewoners van het sterk vergrijsde Ubbergen maken vrijwel geen gebruik van het dorpshuis. Er waren nog twee huurders: de havo en Via Natura (kantoorruimte). 

Deze laatst heeft recent het pand al verlaten. Berg en Dal wil het pand  het liefst slopen. Wat de gemeente vervolgens met de plek wil, is nog niet bekend. Wethouder Thijssen: ,,Daar zijn we mee bezig. Teruggeven aan de natuur wellicht." 

Notre Dame-directeur Marij van Deutekom laat weten dat die 'we die datum van 1 maart in ieder geval niet gaan halen'.  De gemeente beseft dat en laat weten 'hierover met de havo in gesprek te zijn.' 

Asbest

Berg en Dal heeft de Ubburch te koop aangeboden (om niet) maar gezien de onderhoudsstaat - verouderd, asbest, lekkages - van het gebouw, ziet Notre Dame des Anges daar geen brood in. 

De school profileert zich onder meer met de kunstvakken drama en dans en  huurt hiervoor sinds jaren ruimte in het dorpshuis:  drie dagen per week. De school betaalt daarvoor zo'n 7000 euro aan huur per jaar. 

Toen de havo zo'n zeven jaar geleden een nieuw schoolgebouw aan de Kasteelselaan in Ubbergen neerzette is er volgens Van Deutekom in overleg met de toenmalige gemeente Ubbergen voor gekozen om niet in de school een drama- en danceruimte te maken.  ,,Daarvan zouden we gebruik kunnen blijven maken. Maar zo'n pand moet natuurlijk wel onderhouden worden. Dat is niet of nauwelijks gebeurd.''

Nu de gemeente de huur heeft opgezegd, wil de havo alsnog extra ruimte op eigen terrein realiseren. Het gaat om zo'n 150 vierkante meter, tegen de gymzaal aan of eventueel bovenop de school. Bestemmingsplantechnisch levert dat de minste problemen op, aldus de school. Het is bovendien het voordeligste bouwplan.

Notre Dame schat dat de bouwkosten, waarvoor de school rekent op een bijdrage van de gemeente, een dikke 4 ton zullen bedragen.  Momenteel wordt er gewerkt aan schetsen. Binnenkort worden die naar de gemeente gestuurd. Volgens Van Deutekom denkt de gemeente mee aan een oplossing.  

Gereserveerd

Adjunct-directeur Ed van Loon: ,,De gemeente heeft jarenlang geld gereserveerd voor onderhoud van de Ubburch maar dat geld niet uitgegeven. Er is dus een potje. Wij van onze kant zouden de komende jaren huur hebben moeten betalen. Wij kunnen dus ook een duit in het zakje doen. Maar dit gaan we natuurlijk niet redden voor 1 maart.''  

Quote

Ubburch is nauwelijks onderhou­den.

Marij van Deutekom, Notre Dame des Anges
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.