In hele land gaan er operatiekamers dicht, in Nijmegen blijven acties verpleegkundigen klein

videoNIJMEGEN - Enkele spandoeken, een marktkraam en flyers. Dat zijn de ‘strijdmiddelen’ die woensdag worden ingezet in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. In 90 procent van de Nederlandse ziekenhuizen voeren verpleegkundigen veel steviger actie voor een betere cao en een hoger loon. 

Bijna overal zijn zogeheten zondagsdiensten: operatiekamers en laboratoria gaan dicht. Ook worden bedden gesloten voor niet-spoedeisende opnames. Zo niet in Nijmegen. In het CWZ, maar ook in de Sint Maartenskliniek, zijn nauwelijks verpleegkundigen te vinden om de barricades te beklimmen. In het Radboudumc is geen reden om mee te staken, omdat hier een andere, ‘academische’ cao geldt.

CWZinActie

,,De bereidheid is gewoon niet zo groot”, licht SEH/ic-verpleegkundige Michel van Megen van het CWZ toe waarom een stakingsdag in het CWZ achterwege blijft. Om te laten zien dat medewerkers toch positief staan tegenover de landelijke stakingsdag, heeft het actiecomité CWZinActie opgeroepen tot een sympathiebetuiging in de vorm van spandoeken en flyers. Dat gaat van 12.00 tot 14.00 uur plaatsvinden in de centrale ontmoetingsruimte van het CWZ. ,,Of het woensdag massaal wordt? Daarover durf ik geen voorspellingen te doen.”

Turbulente jaar

De beperkte animo voor een zondagsdienst in het CWZ verklaarde Ymke Hylkema van vakbond Nu ‘91 eerder uit het turbulente jaar dat de CWZ-verpleegkundigen al achter de rug hebben. ,,Er was een massaontslag aangekondigd waarover veel moest worden vergaderd. Ik vermoed dat de CWZ-medewerkers een beetje murw zijn geslagen vanwege de energie slurpende reorganisaties die hier hebben plaatsgevonden.”

De Sint Maartenskliniek houdt het protest op de landelijke stakingsdag eveneens beperkt tot wat spandoeken. ,,We hebben geen idee hoe groot het wordt”, aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Verpleegkundigen gaan woensdag actie voeren. © Jan van Eijndhoven
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.