In the Round is thuiswedstrijd voor De Staat: 'Het is gelijk fantastisch'

videoNIJMEGEN - ,,Het beste wat we nu kunnen.’’ De Nijmeegse rockband De Staat schepte vooraf hoge verwachtingen van hun In the Round-concerten op het terrein van De Vasim in Nijmegen, maar maakt die meer dan waar. 

Volledig scherm
Een spectaculaire lichtshow zorgde voor een bijzondere sfeer tijdens het concert. © Gerard Verschooten

,,Wat een spektakel. Dit creëert zo'n gevoel van verbondenheid. Onbeschrijflijk’’, zegt bezoekster Marleen Hegeman (25). 

Ze is net als veel andere bezoekers onder de indruk van de sfeer, de muziek en de spectaculaire lichtshow tijdens het eerste
In the Round-concert van De Staat. 

Al bij de opkomst, na het voorprogramma van de Rotterdamse hiphopact De Likt, krijgen de rockers van De Staat het publiek in Nijmegen te pakken. Bijna drie minuten lang klinken er al instrumenten, maar staart het publiek naar hoge, witte doeken die het podium in het midden van de tent op het terrein van De Vasim omringen. 

Spanning

Volledig scherm
De Staat. © Gerard Verschooten

Flikkerende witte lichten bouwen de spanning in de verder vrij donkere zaal op. En opeens staan ze daar, met zijn vijven midden op het podium te rocken. ,,Die opkomst: geweldig. Hoe ze de spanning op wisten te bouwen en begonnen te knallen, dat was zo goed’’, zegt Marjolein Janssen (36). 

Het is deze donderdag de eerste in een reeks van vier concerten van De Staat, waar naast bekende nummers ook nieuw materiaal is te horen. De band legde de lat vooraf hoog en beloofde met muziek én qua presentatie 'het beste te bieden dat ze nu kunnen'. Een uitspraak waar de meeste bezoekers - van tieners tot zestigers- gezien het vaak harde applaus het volkomen mee eens lijken te zijn. ,,Ik ben echt onder de indruk. 'Het eerste concert, dat zal nog wel inkomen zijn', dacht ik. Maar het is gelijk fantastisch’’, aldus Simon van der Valk (41). 

Lichtspektakel

Leadzanger Torre Florim rockt er met de rest van De Staat er van begin tot eind op losDoor de scheurende gitaren en harde drums krijgen de muzikanten het publiek tijdens het concert al snel in beweging. 

Het lichtspektakel blijft het hele concert lang een 'soort tweede show'. Staan de Nijmeegse rockers het ene moment vol in het felle, witte licht, een moment later creëren zachte groene lichten juist een heel ruimtelijk gevoel. ,,Het hele plaatje klopt. Ik heb nog nooit een band gezien die zo'n indrukwekkende sfeer neerzet’’, zegt Huub Janssen(43). 

Alleen bij rocken op hun ronde podium blijft het niet. Ook verspreid over de zaal, op losse blokken in de hoeken, krijgen de bandleden met hun onuitputtelijke energie ieder apart de tent los. ,,Dit overtreft al mijn verwachtingen’’, zegt een tevreden Manon Hilgers (25). 

De Staat is nog tot en met zondag in De Vasim te zien met hun In the round-concerten. 

Volledig scherm
De Staat in Nijmegen. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.