Volledig scherm
Leerlingen van het Montessori College proeven insecten. Foto: Bert Beelen © Bert Beelen

Insecten eten, daar moet je niet te veel bij nadenken

NIJMEGEN - Onbekend maakt onbemind, dachten ze bij het Montessori College in Nijmegen. De leerlingen mochten daarom gisteren in de pauze uitgebreid proeven van de insecten die uiteindelijk heel gewoon zullen worden op ons dagelijkse menu. 

Evelien Donkers van Jimini's, een bedrijf dat eetbare insecten verwerkt in onder meer repen voor tussendoor, deelde in de hal stukjes reep uit. Voor de echte durfallen stonden er ook bakjes met gefrituurde meelwormen en sprinkhanen.

Die repen zijn nog wel te doen, vindt Yoni (13). ,,Want dan zie je niet dat er beestjes inzitten. Het was eigenlijk best lekker.'' Maar als dit soort insectenrepen bij haar thuis voor het grijpen zouden liggen, zegt ze, dan ging ze toch liever voor een appel. Haar vriendinnen bekijken Joni met enige bewondering. Zij piekeren er niet over om te proeven, zeggen ze.

Tonijnsalade

,,Eet je ook garnalen?'', roept Donkers boven het gejoel uit. Udochi (13) heeft net een worm op en al die ophef, zegt ze, is voor niets. ,,Alsof je chips eet.'' En niet eens superlekkere chips, vindt ze.

Een hele sprinkhaan gaat Ayoub te ver. ,,Ik heb zijn kop op'', zegt hij. ,,Dat was helemaal niet erg.'' Hij proeft even na. ,,Best lekker zelfs, maar je moet er niet bij nadenken.'' Zou hij dit soort insectenrepen snacken in de pauzes? Nee, dan houdt hij het liever bij zijn tonijnsalade.

Krekelpoeder

Op de nieuwjaarsreceptie trakteerde het Montessori College het voltallige personeel al op insecten bij de borrel. ,,En nu zijn de leerlingen aan de beurt'', aldus directeur Berni Drop. Ze hebben in de les ook al gesproken over de consumptie van insecten. ,,Naast je diploma, werken we hier ook aan je maatschappelijke betrokkenheid'', zegt Drop. ,,In tegenstelling wat je over jongeren zou denken, vinden ze duurzaamheid wel een belangrijk thema en praten ze graag over hun gezondheid en de wereld waarin we leven.''

Leerlingen die balen dat ze hun kans toch niet gegrepen hebben, kunnen hierna in de schoolkantine terecht. Daar blijven de repen met krekelpoeder verkrijgbaar. 

Volledig scherm
Repen met krekelpoeder of liever een hele insect, gefrituurd en met een smaakje. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.