Volledig scherm
PREMIUM
Nijmeegs Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) spreekt van een trieste tendens dat gemeenten door geldgebrek te weinig jeugdhulp inkopen. © ANP

Inspectie: wachtlijst voor jeugdhulp betekent risico voor suïcidale jongeren

NIJMEGEN - Wachtlijsten voor jeugdhulp bij gemeenten vormen een risico voor suïcidale jongeren. Daarvoor waarschuwt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in een gisteren gepubliceerd onderzoeksrapport over de Heldringstichting in Zetten. Aanleiding is een zelfdoding van een jongere eerder dit jaar op de gesloten afdeling van deze instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. 

De jongere pleegde suïcide, nadat de kinderrechter in november een individuele behandeling had verordonneerd. Daarmee was in januari, tot het moment dat de zelfdoding plaatsvond, nog steeds niet gestart. 

Dat wachtlijsten bij gemeenten een rol kunnen spelen bij suïciderisico's van cliënten bij de Heldringstichting, komt omdat sinds 2015 gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inkoop van gespecialiseerde behandelingen in de gesloten jeugdhulp. De wachtlijst bij de voor de jongere verantwoordelijke gemeente, onbekend is welke, heeft snelle toewijzing van de gewenste behandeling verhinderd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.