Volledig scherm
In plaats het zwerfvuil alleen op te ruimen, zoals hier in de Klompenwaard bij Doornenburg, wil de IVN het afval de komende jaren in nauwgezet in kaart gaan brengen. © Erik van 't Hullenaar

IVN wil vervuilers van Maas en Waal in kaart brengen

NIJMEGEN - Geen plastic afval meer richting oceanen. Met dat doel voor ogen start de IVN een grootschalig onderzoek naar zwerfafval langs Maas en Waal.

,,Als voldoende omwonenden zich vrijwillig in willen zetten voor dat streven zouden de eerste stappen eind september al gezet kunnen worden’’, zegt Koen van Loon van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN).

Onder de titel Oeverafvalonderzoeker zullen de vrijwilligers vijf jaar lang, in voor- en najaar metingen verrichten aan één of meerdere afgebakende tracés van ongeveer 100 meter langs de rivier. Aan de hand van de ingewonnen informatie over de hoeveelheden en herkomst van het afval kan het probleem volgens Koen van Loon bij de bron aangepakt worden.

Boosdoeners

Quote

Met de resultaten van ons onderzoek in de hand zou Rijkswater­staat een vuist kunnen maken naar de vervuiler

Koen van Loon

,,Het afval langs Maas en Waal wordt al wel opgeruimd door vrijwilligers, maar er is nooit vastgelegd wat er precies ligt aan, hout, plastic, glas en blik. Door dat in kaart te brengen hopen we aan te kunnen tonen dat bijvoorbeeld de recreanten, de schippers of de sportvissers de grote boosdoeners zijn. Tot nog toe kan iedereen de verantwoordelijkheid voor het zwerfvuil heel gemakkelijk van zich af schuiven. Als natuurorganisatie kunnen we zelf weinig druk uitoefenen, maar met de resultaten van ons onderzoek in de hand zou Rijkswaterstaat bijvoorbeeld wel een vuist kunnen maken naar de vervuiler.’’

Het zwerfvuilproject is een samenwerking tussen IVN, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Het gaat om een Burgerwetenschappelijk onderzoek waarin systematisch de hoeveelheid en samenstelling van het afval geteld wordt volgens een internationaal erkende methode.

30.000 kilo

Koen van Loon: ,,Dat er echt iets moet gebeuren tegen het zwerfvuil langs de grote rivieren staat buiten kijf. Vorig jaar werd er alleen al in acht gemeenten langs Maas en Waal 30.000 kilo aan afval opgeruimd. Dan praat je over zo'n 100 kilometer aan rivieroever.’’

Op 23 september is er in Heerewaarden een training voor de onderzoekers in spé. Om te beginnen hoopt de IVN daarvoor 20 tot 30 vrijwilligers warm te krijgen. Die zijn straks ongeveer 10 tot 15 uur per jaar druk zijn met het afzoeken van de rivieroevers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.