Volledig scherm
Het Huygensgebouw op de campus van de Radboud Universiteit. © Radboud Universiteit

Jarige bètafaculteit Nijmegen viert feest en hoopt op extra studenten

NIJMEGEN - De bètafaculteit van de Radboud Universiteit bestaat 60 jaar. Speciaal daarom wordt er groots uitgepakt op de publieksdag. Van geprinte pannenkoeken, het heelal ontdekken in een planetarium tot boogschieten in Virtual Reality. Het kan zaterdag allemaal in Nijmegen.

Hoop is ook de middelbare scholieren die de publieksdag bezoeken, enthousiast te maken voor een bèta-profielkeuze. 

Dit jaar mocht de faculteit 660 nieuwe studenten verwelkomen. ,,25 procent meer dan vorig jaar, maar onze studenten zijn erg in trek op de arbeidsmarkt. Dus het mag altijd meer! Vooral de ict-branche, high tech-bedrijven en de gezondheidszorg staan te springen om nieuwe bèta’s’’, zegt woordvoerster Sandra Verwaal. 

Voor ieder wat wils

Volgens haar is de publieksdag vooral gericht op het beleven van de wetenschap. Met experimenten, proefjes en rondleidingen wil de faculteit jong en oud enthousiast maken voor de wetenschap. ,,Voor de jongste bezoekers is er een wiskundespeeltuin en een speurtocht.’’

Daarnaast zijn er mini-colleges van bekende wetenschappers. Hans de Kroon, laatst nog te gast bij De Wereld Draait Door, geeft bijvoorbeeld uitleg over zijn onderzoek naar het verdwijnen van insecten. Ook astrofysicus Gijs Nelemans geeft college. Hij stond aan de wieg van de ontdekking van de zwaartekrachtgolven.

Evenaren

Vijf jaar geleden was de publieksdag een groot succes, laat de faculteit weten. ,,Toen hadden we zo'n 4.000 bezoekers. Dit jaar willen we dat minimaal evenaren, maar het liefst natuurlijk meer", zegt Verwaal. De faculteit hoopt ook op een mooie verdeling tussen jongens en meisjes. ,,Het gaat goed qua aanmeldingen voor onze bacheloropleidingen, maar we hebben nog steeds meer jongens dan meisjes."

Voor meer informatie over de publieksdag of het programma, kijk je op de site. Op zaterdag 18 november zijn de deuren van 11:00 uur tot 16:00  uur geopend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.