Volledig scherm
Vier van de vijf jongeren bij de première van de documentaire Jongeren zorgen. Ylli Raaijmakers. Froukje van den Berg, Hendrick van Oldenbeek, en Martijn van der Veen. Kevin Keukelaar ontbreekt op de foto. © Paul Rapp

Jong en mantelzorger: Nijmeegse jongeren in aangrijpende documentaire

NIJMEGEN - Studeren, maar ondertussen het huishouden en de medicijnen voor je moeder regelen omdat ze ziek is. Wat voor impact mantelzorg heeft op jongeren, is te zien in de documentaire ‘Jongeren zorgen’ die gisteravond in première ging bij kunstcentrum De Lindenberg, locatie Aldenhof. 

In de aangrijpende documentaire vertellen vijf Nijmeegse jongeren hun verhaal. Ze zorgen of hebben veel zorgen om zieke ouders en voelen zich hier vaak alleen in. Erover praten met vrienden is niet cool. Ook worstelen ze met de bureaucratie en de regels in de zorg.

De documentaire is een initiatief van jongerenorganisatie New Arts Nijmegen, die hoopt het thema bespreekbaar te maken. ,,Er zijn veel jongeren die ermee te maken hebben, maar het is een taboe-onderwerp”, zegt Roché Nieuwendam. ,,Ze schamen zich ervoor en worden stil. Terwijl het juist goed is om erover te praten.” 

Naar schatting een op de vier jongeren heeft met een vorm van mantelzorg te maken, zegt Jehzira Huwaë van Mantelzorg Nijmegen. Ze werkte ook mee aan de documentaire. ,,Dit is de realiteit,  ik zie dit ook in mijn werk. Regelmatig is er ook te weinig ondersteuning. De gemeente Nijmegen doet redelijk wat voor mantelzorgers, maar dan vooral voor oudere mantelzorgers. Als het om jongeren gaan, onderschatten sociale wijkteams de situatie vaak, ze beseffen de gevolgen niet.”

Raadslid Paul Eigenhuijsen van Voor Nijmegen.nu was bij de première aanwezig en is onder de indruk. Hij wil de documentaire naar het stadhuis van Nijmegen halen om aan de politiek te laten zien. ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo weinig ondersteuning is voor deze groep, dit moet besproken worden.”

New Arts Nijmegen wil de documentaire beschikbaar stellen aan scholen in de regio om het onderwerp uit de taboe-sfeer te trekken en bespreekbaar te maken. Ook hopen de makers dat de documentaire kan worden uitgezonden bij de publieke omroep NPO. 

Meer informatie is te vinden op https://jongeren-zorgen.nl/.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.