Volledig scherm
De jonge kerkuil is bij Broer Verploegen in goede handen. © Mien Verploegen

Jonge kerkuil moet voor eigen veiligheid nog even terug in de uilenkast

WINSSEN - Een jonge kerkuil moet nog iets langer de uilenkast in De Schaapskooi in Winssen als veilige thuishaven houden. Zaterdagochtend dacht de jonge vogel al uit te kunnen vliegen. Onderweg naar buiten bleek hij echter de uitgang van de schuur niet te kunnen vinden. 

‘Stiefvader’ Broer Verploegen, uitbater van het Boerengolf-bedrijf dat zijn vrouw Mien en hij bij zijn oude boerderij hebben ondergebracht, pakte het beestje op. Vervolgens zette hij de kerkuil weer terug bij zijn drie broertjes en/of zusjes in de uilenkast.

Die hangt in De Schaapskooi, trefcentrum voor de golfers en plek waar de kleintjes bijvoorbeeld ook kunnen knuffelen met konijnen. De uilenkast hangt al een jaar of tien bij de boerderij aan de Dwarssteeg. ,,Het is een kast van 40 bij 60 centimeter, ons aangeboden door de Agrarische Natuurvereniging Maas en Waal”, vertelt echtgenote Mien Verploegen. 

Quote

Het zijn zulke lieve en zachte beestjes, prachtige kleuren ook

Het is het tweede uilennest dat in De Schaapskooi bivakkeert. Dat Mien weet hoeveel jongen erin zitten, komt omdat ze af en toe stiekem een blik werpt. ,,Zonder ze bang te maken, dat mag natuurlijk niet. Ik heb een fotootje gemaakt. Het zijn zulke lieve en zachte beestjes, prachtige kleuren ook.”

Niet langer bedreigde diersoort

Omdat kerkuilen een tijdlang als bedreigde dieren te boek stonden, zijn in Nederland jarenlang speciale nestkasten voor deze diersoort geplaatst. Na 1989 ging het mede dankzij deze activiteiten steeds beter met de kerkuil.

In 2007 schatte SOVON het aantal broedparen op 1.150 tot 2.000 paar, zo wordt gemeld op Wikipedia. ‘De vogel blijft nog wel bedreigd door de enorme toename van het autoverkeer en de eenvormigheid van het agrarische cultuurlandschap. Daarom staat de kerkuil nog als kwetsbaar op de Nederlandse rode lijst.’

,,Ze hebben in elk geval genoeg voedsel in de buurt nodig om de jongen groot te kunnen brengen”, weet Mien Verploegen. ,,Liefst moeten de vader en moeder flink wat muizen kunnen vangen.” Nog even kunnen Mien en Broer genieten van het jonge geluk. ,,De uilen zijn al flink gegroeid. Het zal niet lang meer duren voordat ze groot genoeg zijn om zelfstandig weg te vliegen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.