Volledig scherm
Lisa Westerveld. © Frank Jansen

Kamerlid Lisa Westerveld (GL) krijgt regelmatig een selfie van naakte mannen

DEN HAAG / NIJMEGEN - ,,Hoi schatje, wil je met me afspreken?” Vergezeld van een selfie van het naakte onderlijf. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen krijgt ze vaak, zegt ze in een interview met De Gelderlander in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart). ,,Soms zelfs dagelijks.” ‘Lege berichtjes, noemt ze ze. ,,Soms staat er alleen ‘hoi, hoe gaat het?’. Maar het komt altijd van mannen, nooit van vrouwen.”

Westerveld heeft er naar eigen zeggen olifantenhuid voor ontwikkeld. ,,Maar zeker op sociale media krijg ik veel meer seksistische reacties dan mijn mannelijke collega’s. Van die mannen die een naakte selfie van zichzelf maken en dan via Instagram naar je toesturen. Wat moet ik hier mee? Ik reageer er niet op.”

Het seksisme dat Lisa Westerveld ondervindt, is tekenend voor hoe het met de positie van vrouwen in de samenleving anno 2019 gesteld is, vindt zij.  In het kader van Internationale Vrouwendag (morgen) komen zij en Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, in de krant van vandaag aan het woord. 

Onderzoek

Volledig scherm
Lisa Westerveld. © Frank Jansen

Onder personeel van de Tweede Kamer en bij aantal partijen intern wordt momenteel onderzocht of ze last hebben van seksuele intimidatie, een onderzoek waar eerder D66 sterk voor pleitte. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die het onderwerp onder haar hoede heeft, is het belangrijk om te weten of werknemers zich veilig voelen op de werkvloer. Het onderzoek richt zich niet op ‘invloeden van buitenaf’. ,,Als er invloeden zijn van buitenaf dan is er de mogelijkheid om met een vertrouwenspersoon te praten. Of met beveiliging.”

Zelf vindt ze het aantal seksueel getinte opmerkingen van mannen die ze zelf krijgt via bijvoorbeeld Facebook ‘meevallen’. Maar: ,,Ik heb wel eens iemand geblokt op Twitter, als het te ver ging.”

Kamervoorzitter Khadija Arib wil niet ingaan op de vraag of er in de Tweede Kamer wel voldoende oog is voor het seksisme waaraan vrouwelijke Kamerleden bloot worden gesteld en of er iets gedaan wordt om dergelijke uitingen van seksisme tegen te gaan.

Het interview over vrouwen op het Binnenhof, met Westerveld en  Eerste Kamer-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma (VVD) is donderdagochtend op gelderlander.nl te lezen. 

Waarom sturen mannen dickpics?

Kamerleden krijgen ze, maar vorige maand meldden ook twee vrouwelijke deelnemers aan televisietalentenjacht The Voice verscheidene foto’s te hebben gekregen van mannelijke geslachtsdelen, zogeheten dickpics. Waarom sturen mannen die? Harvardpsycholoog Justin Lehmiller zocht het uit, en kwam tot drie redenen: aandacht, evolutie en exhibitionisme.

AANDACHT: mannen denken al snel dat een vrouw die hen aandacht geeft meer wil dan alleen praten. En dat brengt hem op de gedachte dat het een geweldig idee is om dergelijke foto’s te sturen.

EVOLUTIE: mannen grijpen elke kans aan om zich voort te kunnen planten. Als je maar aan veel vrouwen zo’n dickpic stuurt, hapt er uiteindelijk wel eentje toe, is het idee.

EXHIBITIONISME: er zijn mannen die er van houden om te choqueren, seksuele bevrediging nastreven door zich naakt te vertonen aan iemand die dat niet verwacht. Maar volgens Lehmiller is het sturen van dickpics ook een roep om intimiteit. Ze worden vaak gestuurd door mannen die grote moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden in het dagelijks leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.