Kan die tekening op de koelkast voorspellen of je kind hoogbegaafd is?
NIJMEGEN - Kan een kindertekening voorspellen of de maker hoogbegaafd is? Promovendus Sven Mathijssen van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek in Nijmegen zoekt het antwoord op die vraag, omdat hij vroeger op een hoogbegaafd jongetje paste dat zijn droom opgaf.
Mathijssen onderzocht 120 tekeningen van kinderen van 7 tot 9 jaar. Van hen volgen er 47 onderwijs voor hoogbegaafden en het valt op dat zij andere details tekenen dan normaalbegaafden, zoals sproeten, stropdassen en beugels. Of dat écht indicatoren zijn om hoogbegaafdheid mee te signaleren, wil hij toetsen met een tweede reeks nieuwe tekeningen van andere kinderen.
Geen astronaut
De onderzoeker wist als 14-jarige al dat hij zich wilde inzetten voor hoogbegaafden. ,,Ik had toen twee oppaskinderen die hoogbegaafd waren. Een van hen viel uit op school, omdat hij anders dacht dan andere kinderen en de leraar en ze elkaar niet begrepen. Toen nam ik me voor dat ik dat zo veel mogelijk wilde voorkomen.” Het meest schrijnend vond hij dat het oppaskind zijn droom om astronaut te worden, losliet. ,,Hij constateerde dat die droom niet zou uitkomen, omdat zijn scholing dat niet toeliet. Dat greep me aan, omdat hij zo veel potentie had.”
Mathijssen ging psychologie studeren en bleef bij zijn voornemen hoogbegaafde kinderen te helpen. Hij specialiseerde zich in het analyseren van kindertekeningen en in het bijzonder die van hoogbegaafde kinderen. Het zijn eerlijke bronnen, legt hij uit. ,,Voor een test kunnen kinderen zenuwachtig zijn en daardoor anders presteren. Tekenen is iets dat kinderen gewoon doen, zonder zenuwen.”
Minder details
Voor de tekeningen van jonge kinderen die nog niet naar school gaan, zijn interessant, omdat er nog geen invloeden van andere kinderen in de tekeningen zitten. ,,Zodra kinderen naar school gaan, passen ze hun tekeningen aan elkaar aan. Ik hoor van ouders dat hun kinderen heel gedetailleerd tekenden tot hun vierde en vanaf dat ze naar school gaan ineens veel minder details gebruiken.”
Mathijssen wil een wetenschappelijke methode ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld of er details in kindertekeningen zitten die kunnen wijzen op hoogbegaafdheid. Er kan dan al vroeg in de gaten gehouden worden of een kind genoeg wordt uitgedaagd op school. ,,Nu wordt hoogbegaafdheid soms pas gezien als een kind probleemgedrag begint te vertonen, bijvoorbeeld omdat ie gaat etteren. Dat kan pure verveling zijn.”
Het promotieonderzoek moet over drie jaar klaar zijn en daarna wil Mathijssen zich bezig blijven houden met hoogbegaafden. Met het oppaskind, dat inmiddels volwassen is, gaat na een moeizame schoolperiode goed, weet Mathijssen. ,,Hij is aan het uitzoeken wat hij wil doen, zodat hij daarvoor kan gaan leren.”
Wat is hoogbegaafheid?
Doorgaans wordt over hoogbegaafdheid gesproken als mensen een bovengemiddeld IQ hebben. Bijna 70 procent van de mensen heeft een IQ tussen 90 en 110 en daarom geldt dat als normaal. Wie hoger dan 130 scoort, wordt gezien als hoogbegaafd. Het zou gaan om 2,3 procent van de bevolking. Over dit criterium is echter discussie. Sommige mensen zeggen: wie een hoog IQ heeft, is hoogintelligent, maar daarmee nog niet hoogbegaafd. Begaafdheid zit ook in bijvoorbeeld muzikaliteit, creativiteit, sportieve prestaties en andere talenten.
Details
Jonge kinderen die hoogbegaafd zijn letten op andere details. Zo zien zij oogmake-up, sproeten, een sikje, een stropdas, ringen, snot dat aan een neus hangt of zelf de ketting die aan de portemonnee in de broekzak zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van donkere gang in dode hoek naar uitzicht over Nijmegen: de eerste patiënten van het Radboud zijn verhuisd naar het nieuwe Gebouw A
NIJMEGEN - Duizend medewerkers en honderd patiënten verhuizen dit weekend naar het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen. Rob Spreeuwenberg (31) uit Grubbenvorst is de eerste. -
PREMIUM
Help jij historica Helga aan foto’s en dagboeken uit de nazitijd in Kleef voor haar onderzoek?
KLEEF - De Kleefse historica Helga Ullrich-Scheyda is op zoek naar foto’s, documenten, brieven, oude kranten en dagboeken die betrekking hebben op de nazitijd in Kleef. Zij richt haar verzoek nadrukkelijk ook tot Nederlandse bewoners van de grensstreek. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
Stroomstoring treft delen van Nijmegen en Malden, universiteitsgebouw ontruimd
NIJMEGEN - Door een stroomstoring in delen van Nijmegen en Malden is vrijdagmiddag ook universiteitsgebouw Berchmanianum ontruimd. De storing werd veroorzaakt door graafwerkzaamheden en is inmiddels verholpen, meldt netbeheerder Liander. -
Heumen gaat strijd met oprukkende fastfoodketens in regio niet aan, ook geen gratis fruit voor kinderen
MALDEN - Het is ‘per definitie’ niet de rol van een gemeente fastfoodketens te verbieden, of te eisen dat die hun menu gezonder maken. Dat stelt de gemeente Heumen. Die is dus niet van plan in actie te komen, nu er steeds meer fastfoodrestaurants in de regio komen. -
PREMIUMColumn 't Plein1
‘In de polders zie je een andere wereld’
Of ik nou door de Bemmelse Waard fiets, op de dijk sta in de Beuningse uiterwaarden, de Oosterhoutse Waarden doorkruis of de Ooijpolder induik: ik word er altijd een blij mens van. En je bent er zo. Ze liggen om de hoek van onze drukke stad.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen