Volledig scherm
Burgemeester Bruls benoemde donderdag op het Kandinsky College Gerhard Halmanns tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. © Kandinsky College

Kandinsky College eert docent uit Duitsland voor jarenlange uitwisseling

NIJMEGEN - Gerhard Halmanns uit het Duitse Geldern heeft gisteren van burgemeester Bruls een lintje gekregen op het Kandinsky College in Nijmegen. Halmanss, docent Nederlands, Geschiedenis en Duits in Geldern, spant zich al sinds 1980 in voor uitwisseling tussen Nederlandse Kandinsky-leerlingen en leerlingen van zijn eigen Lise-Meitner-Gymnasium. 

De twee scholen vierden donderdag uitgebreid dat ze 50 jaar samenwerken. Halmanns bedacht onder meer 'tandemprojecten' waarbij leerlingen van beide scholen in elkaars taal opdrachten maken.  De leerlingen hebben tweetalige uitgaven gemaakt van ‘Grensverhalen – Grenzgeschichten’ en ‘Mijn geheime tip – Mein Geheimtipp’.

Ridders van Gelre

Daarnaast verzorgt Halmanns Duitse vertalingen (ondertitelingen) bij de Nederlandse serie ‘de Ridders van Gelre’. Hierover maakt hij ook een tweetalig stripboek. Hij doet dit vanuit de overtuiging dat door een beter onderling begrip ook een betere wereld ontstaat. Aan zijn leerlingen verduidelijkt hij dit met de volgende metafoor “een wond heelt het eerste aan de rand’.

Naast zijn activiteiten als docent is Halmanns voorzitter van de Historischer Verein für Geldern und Umgegend. Hij is betrokken bij grensoverschrijdende activiteiten zoals excursies, tv-rapportages, tentoonstellingen, congressen. En het tweejaarlijks symposium ‘Gelderntag’ voor de zes grootste Nederlandse en Duitse historische verenigingen uit het voormalige hertogdom Gelre. Verder is hij betrokken bij de grensoverschrijdende studie als lid van het comité Niederrhein Akademie Academie Nederrijn (NAAN).

Als bestuurslid van de stichting Schloss Dyck in Jeuchen (Duitsland) is hij betrokken bij onderzoeken naar grensoverschrijdende cultuur en geschiedenis van de regio Rijn Maas en Waal.

Volledig scherm
Gerhard Hallmanns, 'geslaagd' op het Kandinsky College. © Kandinsky College
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.