'Keizer Karelplein is veilig, ondanks vele frommel-ongevallen'

videoNIJMEGEN - Het Keizer Karelplein in Nijmegen is een veilig plein, zegt verkeersdeskundige en Nijmegenaar Harry Dillerop. Dat RTL Nieuws de bijzondere rotonde aan de rand van het centrum als 'meest verkeersonveilige plek' van Nederland bestempelde, vindt hij onterecht.

,,RTL komt op 83 ongevallen in drie jaar, dat is 28 per jaar. Dat is niets voor een plein waar dagelijks zo'n 50.000 voertuigen overheen rijden.’’ De reactie van Dillerop kwam voordat bekend werd dat RTL besloot het onderzoek opnieuw te gaan doen. 'Door een onvolkomenheid in de gehanteerde methode kan het weergegeven aantal ongevallen per locatie niet met zekerheid worden vastgesteld', aldus RTL maandagmiddag.

Frommel-ongevallen

De tekst gaat onder de foto verder

Behalve intensiteit moet je volgens Dillerop bij zo'n uitverkiezing ook meewegen het soort ongevallen en letsel. ,,Op dit plein gaat het vooral om frommel-ongevallen, blikschade omdat bijvoorbeeld twee auto's nog net een gaatje in rijden. Er vallen nauwelijks gewonden, gelukkig’’, zegt Dillerop, die veertig jaar bij de politie Gelderland-Zuid werkte.

Het Nijmeegse verkeersplein komt elk jaar uit de bus waar het meest gebotst wordt, zegt de Nijmeegse centrum-wijkagent William Nijland. ,,In 98 procent van de gevallen gaat het om kleine blikschades. Als er letsel is, dan licht. Vaak fietsers die door rood rijden en door een afslaande auto worden geschept.’’

Het Keizer Karelplein in Nijmegen.
Volledig scherm
Het Keizer Karelplein in Nijmegen. © DG

Rotonde?

Officieel is het plein geen rotonde, zegt Dillerop, omdat verkeer dat het plein oprijdt voorrang heeft. ,,Daardoor gaat misschien vaker wat mis, met mensen die dat niet gewend zijn. Wat ook veel mensen niet weten is dat je links en rechts mag inhalen. Dat leidt ook nog weleens tot verwarring.’’

Het plein is on-Nederlands van inrichting, het telt veel toe- en afritten en heeft geen belijning. Die situatie is van oudsher zo ontstaan. Belijning aanbrengen is een slecht idee, vindt Dillerop, dat zorgt alleen maar voor opstoppingen. ,,Je kunt nauwelijks van rijbaan wisselen. Mensen zoeken nu hun eigen weg en moeten daardoor extra goed opletten. Dat is het perfecte van het plein.’’

Het Keizer Karelplein is ook de titel van het winnende nummer van het in november gehouden songfestival van de Nijmeegse carnavalsvereniging Kiek ze Kieke, ingezonden door het adjudantencorps:

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.