Kijken naar Oekraïne maar niks doen, dat komt door het ‘omstander-effect’
Donders WondersVan niet naar voren stappen met ideeën op kantoor, tot niet protesteren tegen grote schendingen van mensenrechten en vrijheden; omstanders spelen een belangrijke rol in de manier waarop persoonlijke en globale gebeurtenissen zich ontwikkelen.
In een halfslachtige poging een blog te schrijven over wetenschap staar ik naar mijn toetsenbord. Ik kijk naar de Formule 1 terwijl de gedachten door mijn hoofd razen. Geen enkel onderwerp kan de geelblauwe koploper inhalen: Oekraïne.
Onwetend en onverschillig
Als ik hier niet over schrijf, zou ik me onwetend en gevoelloos vinden. Maar hoe kan ik deze op het oog onwetenschappelijke gebeurtenis verenigen met de wereld van hersenonderzoek? Wat kan ik, een simpele toeschouwende wetenschapper, bijdragen aan de geopolitieke discussie?
De afgelopen weken is me iets opgevallen: veel mensen hebben een afstandelijke, onverschillige houding in gesprekken over de Russische, niet-uitgelokte invasie van Oekraïne. Ondanks de stortvloed aan nieuws over Oekraïne blijven de meesten van ons passief. Waarom?
Deze onverschilligheid kan gelinkt zijn aan een algemeen voorkomend psychologisch fenomeen: het omstandereffect. Het kan zijn dat mensen geen actie ondernemen in crisistijden doordat ze waarnemen hoe onverschillig anderen zijn ten opzichte van een noodgeval, wat leidt tot persoonlijke ontkoppeling.
Wat is het omstandereffect?
Psychologen populariseerden het omstandereffect na een moord in New York in 1964: een 28-jarige vrouw schreeuwde een half uur terwijl een man haar doodstak buiten haar appartement. Kranten schreven dat tientallen van haar buren toekeken en, onverklaarbaar, niets deden om te helpen of de politie te bellen.
Een snelle Google-zoekopdracht geeft meerdere andere voorbeelden, waaronder een mishandeling in Nijmegen in 2020. Psychologen schrijven het omstandereffect toe aan de spreiding van verantwoordelijkheid (hoe meer toekijkers er zijn, hoe minder persoonlijke verantwoordelijkheid je voelt om iets te doen) en sociale invloed (mensen bekijken het gedrag van anderen om te bepalen wat ze zelf doen).
Sommige onderzoekers denken dat de aanwezigheid van andere omstanders eigenlijk persoonlijke angst vergroot, wat leidt tot standaard gedrag: vermijden en bevriezen. Echter, een grote analyse van verschillende onderzoeken naar het omstandereffect toont aan dat wanneer een gebeurtenis dreigender wordt, mensen “gevaarlijke” noodgevallen sneller identificeren als een “echt” noodgeval. Daardoor wordt de groep meer opgewonden en helpen ze meer.
De vraag is dan: hoe gevaarlijk moet een noodgeval worden (zoals een oorlog in een ver land) voor mensen actie ondernemen?
Holocaust
Er zijn ook historische voorbeelden van het omstandereffect. Het meest in het oog springende voorbeeld is de Holocaust: vrienden, buren en volledige landen keken in stilte toe terwijl genocide werd gepleegd op miljoenen mensen. Omstanders verklaarden dat de risico’s van verzet zo groot waren dat ze twijfelden wat ook maar iemand zou kunnen doen.
Zelfs nu kun je zien dat we de middelen missen om te reageren op het leed van anderen. Onze aarzeling kan ontstaan doordat we ons niet persoonlijk verantwoordelijk voelen (we denken dat iemand anders wel zal helpen), doordat mensen in onze sociale kring weinig initiatief tonen (we doen hen na), of doordat we ons zo overweldigd voelen dat we niets doen.
Doe iets
De invloed van individuele acties wordt groter naarmate de situatie ernstiger wordt. Jouw keuzes kunnen sociale groepen en regeringen beïnvloeden.
Door ons actief te informeren, het bewustzijn van anderen te vergroten, hulp te sturen, of deel te nemen aan burgeracties, kunnen we onze verantwoordelijkheid accepteren; onze betrokkenheid garandeert dat individuele en nationale rechten en vrijheden blijven bestaan voor anderen, en daarmee ook voor onszelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Spontane actie voor dieren van Oekraïense vluchtelingen succesvol, maar: geen dieren
GROESBEEK - Het was een spontane actie van Mariëlle Nelemans uit Groesbeek. Ze zag op TV de oorlog in Oekraïne: mensen op de vlucht, soms met hun huisdier onder de arm. Ze besloot een actie op touw te zetten voor die dieren. -
PREMIUM
Er zijn minder tieners in en om Nijmegen, wat betekent dat voor de toekomst van het voortgezet onderwijs?
NIJMEGEN - Het Dominicus College wordt opgeheven omdat er steeds minder tieners zijn. Wat betekent dat voor de andere middelbare scholen? En moet er nóg een school sluiten? Vijf belangrijke conclusies over het voortgezet onderwijs in de regio Nijmegen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMUpdate | met video
Man (74) in scootmobiel houdt overvaller waardetransport tegen én brengt koffer met geld terug: ‘Held van de dag’
-
PREMIUMMET VIDEO
Twee jaar nadat Benny zijn huis opblies in Lindenholt: ravage is opgeruimd, maar de littekens zijn voor altijd
NIJMEGEN - Precies twee jaar geleden blies Ben S. zijn huis en een deel van de Nijmeegse wijk Lindenholt op. Nu wordt op die rampplek druk gebouwd. De laatste zichtbare littekens worden hiermee uitgewist, maar die van sommige omwonenden blijven. Altijd.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
OMLEIDINGEN
Knooppunt Velperbroek heel weekend op slot voor nieuw ‘stinkasfalt’ uit Nijmegen
ARNHEM/ VELP - Rijkswaterstaat waarschuwt er al weken voor, maar vanaf vrijdagavond is knooppunt Velperbroek in Arnhem voor alle verkeer afgesloten voor wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat brengt nieuw speciaal asfalt aan van APN in Nijmegen. Daarover is ophef over mogelijke stankoverlast bij de productie. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen