Kloof moslims en niet-moslims blijft groeien in Nederland

Nederland slaagt er niet in de kloof tussen moslims en Nederlanders te verkleinen. Sterker nog, die kloof wordt alleen maar groter. Ambtenaren en bestuurders blijven steken in goede bedoelingen.

Dat zegt Saïd Bouharrou. De Nijmegenaar is vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMM). Hij zit in Den Haag geregeld met ambtenaren en bewindslieden aan tafel. Volgens Bouharrou moeten er verplichte richtlijnen komen om Nederlanders met een migrantenafkomst in dienst te nemen bij bedrijven en de overheid.

'Gebeurt geen klap'

Bouharrou: ,,De overheid heeft tal van toezeggingen gedaan om de discriminatie op de arbeidsmarkt, het gebrek aan stageplaatsen en het etnisch profileren te bestrijden. We praten en praten. Er gebeurt geen klap. Dat moet veranderen desnoods door quota of bonussen in te voeren. Anders komt het niet goed.’’

In geen enkel ander Europees land ervaren moslims zoveel discriminatie als in Nederland, bleek onlangs uit een Europees onderzoek onder moslims in vijftien landen. 30 procent van de moslims in Nederland zegt de afgelopen vijf jaar te zijn gediscrimineerd vanwege het geloof. In 2008 was dat nog 10 procent. Het gemiddelde in Europa is 17 procent.

Woonruimte

Naast discriminatie vanwege het geloof ervaart 39 procent van de Europese moslims (en 42 procent van de Nederlandse moslims) discriminatie op grond van de etnische achtergrond. Vooral bij het zoeken van een baan en woonruimte hebben moslims hier last van.

Op Italiaanse moslims na voelen Nederlandse moslims zich na het minst verbonden met het land waarin ze leven. De uitkomsten sluiten nauw aan bij een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De SCP stelde begin dit jaar al dat 40 procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich niet meer thuis voelen in Nederland. Ze zijn de laatste jaren minder positief geworden over hun kansen en ervaren vaker discriminatie.

Deze werkelijkheid verander je niet meer met praten alleen, zegt Bouharrou. ,,In dit land hebben we het idee dat als je maar je best doet, er voor vecht, iedereen een kans krijgt. Ik geloof dat niet meer. Ik zie en hoor te veel foute voorbeelden. Hij begrijpt waarom Marokkanen radicaliseren. ,,Ze krijgen zo veel bagger over zich heen.’’

Volledig scherm
Saïd Bouharrou. © Bert Beelen
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.