Lange rij voor de aardappelsoep van Greet Reinders.
Volledig scherm
Lange rij voor de aardappelsoep van Greet Reinders. © DG

'Kom jij ook een soepie doen?'

NIJMEGEN -  Te zoet, zegt de een. Te pittig, vindt de ander. De meningen over welke soep de eretitel ‘Nijmeegs soepie’ krijgt, zijn verdeeld. Het is druk deze donderdagmiddag op de Grote Markt in Nijmegen waar vijf amateurkoks ‘hun’ soep uitdelen, 250 liter in totaal. 

Het gaat hard: na een halfuurtje moeten de soepen al aangevuld worden. ‘Kom jij ook een soepie doe?’, begroeten bekenden elkaar. Soep verbindt.

Cor Postma uit Heilig Landstichting, speciaal naar de stad gekomen, vindt de aardappelsoep van Greet Reinders het lekkerst. ,,Lekker romig.’’ Zijn  vrouw kiest voor de Nijmeegse Marikensoep. Een andere bezoekster stemt op het Vredessoepie met, behalve veel groenten, ook mandarijnen. ,,Die heeft de meeste smaak van allemaal.’’

Chantelle de Vet uit Druten en haar vriendin Anne Goossens uit Mill zijn het ook niet eens over wat nou de lekkerste soep is. Maar ze hebben alleen nog maar de Vredessoep en de Vierdaagsesoep geproefd, nog drie te gaan dus. De 5-jarige Edgar vindt de Nijmeegse Marikensoep het lekkerst, zegt hij. Terwijl zijn moeder Karmen Abrahamian die nét iets te pittig vindt. ,,Ik kies voor de Vierdaagsesoep. Hier kun je de Vierdaagse op lopen, een lekker opkikkertje.’’

Mensen kunnen vanavond tot 19.00 uur hun stem uitbrengen op hun favoriete soep. Een half uur later, om 19.30 uur, maakt burgemeester Bruls de winnende soep bekend. Tot 20.00 uur wordt de soep geserveerd.

Proevers mogen hun stem uitbrengen.
Volledig scherm
Proevers mogen hun stem uitbrengen. © DG
Marjolein Pieks serveert Nijmeegse Marikensoep.
Volledig scherm
Marjolein Pieks serveert Nijmeegse Marikensoep. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.