Eveline Kooke (links) en Anne van Rossum.
Volledig scherm
Eveline Kooke (links) en Anne van Rossum. © Gerard Verschooten

Kunst en meditatie in ziekenhuis

NIJMEGEN - Ziekenhuis Radboudumc haalt de Lindenberg en LUX in huis. Patiënten kunnen binnenkort kunstlessen volgen, meedoen met yoga of naar de film in het ziekenhuis. De activiteiten geven afleiding, zorgen voor ontspanning en kunnen soms zelfs de genezing bevorderen, is de gedachte achter dit plan.

Onder de naam ‘Blue Zone’ gaat het Nijmeegse ziekenhuis creatieve en ontspannende bezigheden bieden. In eerste instantie is het een proef van een half jaar voor patiënten van een beperkt aantal afdelingen. De aftrap is op 13 mei. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de effecten van dit soort activiteiten op pijnbeleving, stemming en de manier waarop mensen omgaan met hun ziekte.

Innovatie

Het initiatief is een idee van Eveline Kooke en Anne van Rossum, twee medewerkers van het Radboudumc. Met een subsidie uit ‘Hot-spot’, het innovatiefonds van het academisch ziekenhuis, kunnen ze het plan opstarten.

In eerste instantie is het programma voor patiënten en hun naasten van de afdelingen medische oncologie, cardio thoracale chirurgie, cardiologie, nierziekten, neurologie en vaatchirurgie. Wie mee wil doen, kan zich via een website of aanmeldformulier opgeven, deelname is gratis.

Wat creatieve lessen betreft komen schrijven, tekenen en schilderen, zangles en gitaarles aan bod. De workshops zijn in een lokaal. Als het nodig is, komt de docent aan het bed. De leraren zijn van de Lindenberg, het Nijmeegse centrum voor cultuureducatie. ,,De patiëntenadviesraad heeft meegedacht over de invulling”, zegt Kooke. ,,We kunnen altijd later uitbreiden.”

Depressies

Yoga en meditatie wordt aangeboden door het Radboud Centrum voor Mindfulness. Dat centrum doet onderzoek naar het inzetten van meditatietechnieken bij de behandeling van depressies.

Het derde onderdeel zijn filmvertoningen. Daarvoor gaat het Nijmeegs filmhuis LUX het programma verzorgen.

De naam Blue Zone verwijst naar plekken waar mensen aantoonbaar ouder worden, zoals bepaalde gebieden in Japan, Sardinië, Griekenland en Zweden. Dat komt, volgens onderzoeken, door een gezonde levensstijl, hechte sociale banden en het hebben van een levensdoel.

,,Met dit programma willen we in het ziekenhuis een eigen Blue Zone creëren”, zegt mede-initiatiefnemer Anne van Rossum. ,,Plekken waar je bezig kunt zijn met de dingen die het leven de moeite waard maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.