Landschapsmuseum: vrij entree, drie keer zoveel bezoekers

BEEK - Het Landschapmuseum in Beek heeft de toegangskaartjes afgeschaft. Dat heeft meteen tot een verdrievoudiging van de bezoekersaantallen geleid. Het museum is nu dringend op zoek naar meer vrijwilligers om de bezoekers rond te kunnen leiden.

Het bij Huis Wylerberg gevestigde museum heeft bovendien de naam aangepast. Tot voor kort stond het museum bekend als Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap. 

,,Maar dat was wel een heel erg lange naam: bovendien dekt de naam Landschapmuseum beter de lading’’, zegt Valentijn te Plate van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Deze vereniging startte in 2005 met het museum.

Miniatuur

Het museum laat bezoekers enkele typisch nog overgebleven Nederlandse landschappen-in-miniatuur en een Brits landschap zien. Een beetje zoals Madurodam, maar dan met landschappen. Alle provincies zijn vertegenwoordigd behalve Zuid-Holland. Wel te zien zijn onder meer het terrassenlandschap in Zuid-Limburg, De Friese Wouden, het Anlooër Diep (Drenthe) en het Maasheggenlanschap in Brabant. 

Volledig scherm
Valentijn te Plate bij het minitauurlandschap van het het Anlooër Diep in Drenthe. © Theo Peeters

Tot nog toe trok het museum, dat op zondag en woensdag (10-17 uur) en op afspraak open is, een paar duizend bezoekers per jaar. ,,Maar we gaan nu toch wel naar 7500 bezoekers’’, aldus Te Plate. ,,We hebben momenteel zo'n 10 vrijwilligers die de bezoekers rondleiden: dat zouden er eigenlijk ergens tussen de 20 en de 30 moeten zijn. Want als vrijwilliger wil je niet elke zondag in touw zijn natuurlijk.’’

Met het museum wil de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap laten zien hoe mooi landschap kan zijn. Te Plate: ,,De laatste decennia hebben we in Nederland het landschap 'weggebulldozerd'. Dat is geen verwijt aan boeren: die moeten nu eenmaal hun rendement halen op de verbouw van gewassen. Maar het kan ook samen. Neem boeren serieus, en biedt een goede prijs als we willen dat ze ‘landschap maken’. Dat is een belangrijke doelstelling: om met mooi landschap de biodiversiteit omhoog te brengen. Om bijvoorbeeld een heg zo te onderhouden dat er vogels in kunnen nestelen.’’

Postcodeloterij

Het museum heeft de kaartjes afgeschaft om de drempel voor bezoekers te verlagen om de boodschap aan een zo breed mogelijk publiek te kunnen vertellen. De vereniging krijgt jaarlijks een bijdrage van de Postcodeloterij en subsidies.  Verder zijn er inkomsten door het werk dat een eigen groenploeg verricht. Die is gespecialiseerd in onderhoud van heggen en graften. ,,Daarmee willen we ook het goede voorbeeld geven’’, zegt Te Plate. ,,Laten zien hoe het ook kan, zodat er meer planten en dieren komen.’’

Quote

De laatste decennia hebben we in Nederland het landschap 'weggebull­do­zer­d'.

Valentijn te Plate

Zo heeft de groenploeg de afgelopen jaren in de Ooijpolder zo'n 40 tot 50 kilometer aan heggen aangeplant en onderhouden. Er zijn daarvoor contracten afgesloten met boeren. Die houden de heg 30 jaar in stand (zwart-op-wit) en de groenploeg doet het onderhoud.  

 Wilt u vrijwilliger worden? Kijk op www.landschapmuseum.nl

Volledig scherm
De Eilandspolder in Noord-Holland. © Theo Peeters
Volledig scherm
Maasheggenlandschap Brabant. © Theo Peeters
Volledig scherm
Texelse Tuunwallen. © Theo Peeters
Volledig scherm
Terpenlandschap in Groningen. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.