Volledig scherm
Een ontspannen sfeer bij een demonstratie in 2014 tegen racisme en discriminatie op de Ganzenheuvel in de Nijmeegse binnenstad. © Archieffoto: Erik van 't Hullenaar

Links in actie in centrum Nijmegen, extreemrechts naar Dukenburg

NIJMEGEN - De extreemrechtse actiegroep Vrijheid voor Nationalisten houdt zaterdagmiddag 26 augustus een demonstratie in Nijmegen. In Dukenburg. 

De nationalisten mogen van de gemeente niet in het centrum hun gedachtegoed uitdragen, omdat daar al twee andere organisaties activiteiten hebben aangekondigd: de veganisten van Bite Back en Nijmegen tegen Racisme.

Picknick

Bite Back is een landelijke club die aandacht wil voor de situatie van dieren in de vleesindustrie en veganisme wil promoten. Het plan is om op die zaterdagmiddag met actievoerders op Plein 44 in Nijmegen een driehoek te vormen, net als bij eerdere acties elders in het land. Nijmegen tegen Racisme heeft bij de gemeente een activiteit aangemeld op de Van Schaeck Mathonsingel tussen het Keizer Karelplein en het station. Daarna is een picknick in het Kronenburgerpark aangekondigd.

Actiegroep

Omdat beide clubs al activiteiten in het centrum hadden aangemeld, heeft de gemeente 'nee' gezegd tegen de demonstratie die Vrijheid voor Nationalisten zaterdagmiddag 26 augustus in de Nijmeegse binnenstad wilde houden. In dat weekeinde vindt bovendien het jaarlijkse Gebroeders Van Limburgfestival plaats. Met de extreemrechtse actiegroep is nu afgesproken dat hun demonstratie niet in het centrum, maar in de wijk Dukenburg plaatsvindt, meldt een gemeentewoordvoerster.

,,Wij willen onze linkse tegenstanders niet in de kaart spelen’’, zegt een woordvoerder van Vrijheid voor Nationalisten. ,,Zij hebben die dag het centrum geclaimd om te voorkomen dat wij in het centrum zouden demonstreren. Maar we zijn het met de gemeente eens geworden over een goede zichtlocatie buiten het centrum.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.