Volledig scherm
Een Schone Dood. © Anne Nijtmans

Lodewijk en Willem, een 'had gekund' titanenclash in Nijmegen

videoNIJMEGEN - Het is nooit gebeurd: onderhandelingen tussen de Willem III en Lodewijk XIV, opponenten bij de Vrede van Nijmegen. Maar het hád gekund. Theatergroep Een Schone Dood brengt ze bij elkaar in het Besiendershuis.

Met de Vrede van Nijmegen in 1678 komt een einde aan de oorlog tussen Holland en Frankrijk. Maar dat betekent niet dat de strijd tussen stadhouder Willem III en de Franse koning Lodewijk XIV afgelopen is. Hun legers treffen elkaar regelmatig langs de grenzen van het huidige Vlaanderen.

Wat als er nogmaals onderhandelingen waren geweest? Wat als de kemphanen elkaar persoonlijk hadden ontmoet ? Vermoeid na dertig jaar oorlog voeren, een morrende bevolking en een akelig lege krijgskas. Dit keer in het diepste geheim. Wederom in Nijmegen, de stad waar het eerste verdrag tot stand was gekomen. Het is nooit gebeurd maar het had gekund. Zo rond 1700. 

Historische opponenten

Dit gegeven is het uitgangspunt van Ça Suffit! van theatercollectief Een Schone Dood. Het gezelschap speelde eerder het historische Vonk in de Mariënburgkapel en het gruweltheater Munsuko in de hal van het stadhuis. Dit keer staan ze in het Besiendershuis met een boksringdrama. De tegenstanders zijn de Hollandse stadhouder en de Franse zonnekoning.

Rob Beumer en Erik Karel de Vries hebben het stuk gemaakt en spelen ook de hoofdrollen. De tekst is van De Vries. Hij heeft zich gebaseerd op Oranje tegen de Zonnekoning van historicus Luc Panhuysen. Een veelgeprezen boek over de historische samenhang tussen deze opponenten. Met veel persoonlijke details. 

Lodewijk stuitte op Willem bij zijn expansiedrang in noordelijke richting. Omgekeerd leidden de ambities van Lodewijk tot het eerherstel van Willem III als stadhouder en - later - tot zijn verheffing als spil van een anti-Franse coalitie. Zo ziet Panhuysen het. 

Stadhouder versus Zonnekoning 

Erik Karel de Vries: ,,Het zijn tegengestelde karakters. Willem was een nuchtere militair met een calvinistische inslag. Een harde werker die zelf ten strijde trok. Lodewijk heette niet voor niets de Zonnekoning. Hij was vooral bezig met pracht en praal en zijn paleis in Versailles. Zijn beleid was agressief maar hij maakte zijn handen niet vuil. Dat liet hij aan zijn generaals over.’’

Deze mannen die zo verschillen, moeten in Ça Suffit!  ('Het is genoeg geweest') tot een overeenkomst komen, gedwongen door nijpende omstandigheden. Ze treffen elkaar in het Besiendershuis. Het publiek zit er bovenop als in het theater de historische figuren tegenover elkaar staan, want er is slechts plaats voor 30 personen. 

Ça Suffit! van Een Schone Dood is van 24 januari tot en met 2 februari om 20.30 uur in het Besiendershuis.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.