Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Loslippige wapendealer Malvertmoorden veroorzaakte grote politieactie Nijmegen

NIJMEGEN - De rechtszaak over de schietpartij in het Nijmeegse café Istanbul, waarbij in mei 2016 twee doden vielen, heeft een spectaculaire wending genomen. In de zaak is opeens nieuwe informatie over de verdwenen wapens opgedoken.

Dinsdag werd daarom tijdens een grote politieactie in de regio Nijmegen, waarbij 140 agenten werden ingezet, een 49-jarige Nijmegenaar opgepakt. De man heeft een undercoveragent verteld dat hij destijds de wapens heeft geleverd die in het café zijn gebruikt. Hij had vuurwapens verkocht aan zowel de slachtoffers áls aan de vermeende schutters.

In café Istanbul in winkelcentrum Malvert werden maandag 9 mei 2016 in amper 20 seconden 22 schoten gelost. De omgekomen Najim en Othman Echarqui, eveneens broers, werden 18 keer geraakt. Voor de schietpartij stonden twee broers van 38 en 43 jaar uit Nijmegen terecht. Zij zitten al twee jaar in voorarrest. Na een drie dagen durend strafproces werden vorige week tegen hen 
gevangenisstraffen van 15 en 17 jaar geëist

De rechtbank in Arnhem zou 13 maart uitspraak doen. Dat gaat nu niet door. In plaats vonnis te wijzen wil de rechtbank de nieuwe undercover-informatie bespreken.

Quote

Dit is hoe zware criminali­teit eruit ziet in een ‘provincie-stad’ als Nijmegen

Undercoveragent

De dinsdag in alle vroegte opgepakte wapenhandelaar dacht een wapen te verkopen. In werkelijkheid was zijn klant een undercoveragent, die hem in een ander onderzoek heimelijk volgde. Gevolg van de loslippigheid was de arrestatie dinsdag in alle vroegte, waarbij nog drie anderen werden opgepakt. Vandaag worden ze alle vier voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem. 

Het verhaal van de wapendealer deugt niet, stelt advocaat Inez Weski, die de jongste Malvertverdachte bij staat. Die stelt dat hij de wapenhandelaar niet eens kent. De verklaring van de wapendealer kan juist voor hem wel eens nadelig uitpakken. De jongste verdachte heeft altijd stellig ontkend te hebben geschoten. Hij zegt ongewapend naar het café te zijn gekomen en wist niet dat zijn oudere broer wel een wapen droeg. 

Volgens de verdachten trokken de slachtoffers als eerste hun pistool. De 43-jarige verdachte beroept zich daarom op noodweer. Als hij niet had geschoten hadden hij en zijn broertje dood op de grond gelegen.

Wapens nooit teruggevonden

Volgens justitie hebben beide broers geschoten. Al werd het technisch onderzoek bemoeilijkt omdat de gebruikte wapens nooit zijn teruggevonden. De oudste verdachte beweert dat hij ze in het Maas-Waalkanaal heeft gedumpt. Het OM gelooft hem niet. Op de door hem aangewezen plek zijn bij het dreggen de gezochte pistolen niet boven water gekomen.

In het Malvert-onderzoek Chili geheten, liepen meerdere undercovertrajecten. De schietpartij was volgens het OM het kookpunt in een hoog oplopende drugsruzie. ,,,Dit treffen is een voorbeeld van een geweldsexplosie in het criminele drugsmilieu’’, stelde de officier, ,,Dit is hoe zware criminaliteit eruit ziet in een ‘provincie-stad’ als Nijmegen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond  gecanceld vanwege verbouwing concertzaal
    Update

    Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond gecanceld vanwege verbouwing concert­zaal

    NIJMEGEN - Jan Smit (32) moet zijn fans vandaag teleurstellen. De zanger zou vanavond een concert geven in Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging, maar nu blijkt dat het pand nog lang niet toegankelijk is wegens verbouwingen. De Volendammer is pissig en doet op Instagram zijn verhaal. ,,Ik vind het bijzonder teleurstellend dat wij hier op geen enkele wijze eerder van op de hoogte zijn gesteld!”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.