Volledig scherm
Het aantal mensen dat de Luisterlijn belt neemt toe. © Sensoor

Luisterlijn Nijmegen kan drukte nauwelijks aan en zoekt extra oren

NIJMEGEN - Steeds meer mensen bellen de Luisterlijn, juist in de donkere dagen rond Kerstmis. Ook de Luisterlijn Nijmegen kan de drukte bijna niet aan en zoekt extra vrijwilligers.

Het aantal mensen dat contact met de Luisterlijn zoekt over depressie, rouw of eenzaamheid neemt alarmerend toe, laat de organisatie weten. De Luisterlijn wil daarom groeien. ,,In Nijmegen werken nu 49 vrijwilligers en we zouden komend jaar graag naar 60 gaan”, zegt Joyce van Kolck. 

De Luisterlijn biedt, al zestig jaar, een luisterend oor aan iedereen die dat nodig heeft. Veel mensen bellen de Luisterlijn omdat ze zich eenzaam voelen, maar ook het aantal telefoontjes van mensen met psychische klachten neemt toe. De lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg spelen hier duidelijk een rol, ziet de hulporganisatie. 

In 2018 pakten de vrijwilligers landelijk bijna 20.000 keer vaker de telefoon op dan vorig jaar. Daarnaast groeide het aantal chatgesprekken met bijna 40 procent. Ook het aantal vrijwilligers is al toegenomen. De organisatie is al gegroeid van ruim 900 vrijwilligers naar zo’n 1.400. Maar daarmee kan de Luisterlijn de behoefte aan contact nog niet bijbenen. En dus komt de Luisterlijn met een ludieke doelstelling: 2019 vrijwilligers in 2019. 

De Luisterlijn Nijmegen start 22 februari 2019 met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via deluisterlijn.nl/vrijwilliger.

Voor een anoniem gesprek is de Luisterlijn is iedere dag, ook 's nachts, bereikbaar via 0900-0767. Mailen kan naar deluisterlijn.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.