Jan Paul Bevoort van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen bij  de restanten van het kasteel, die onzichtbaar onder het gras in de uiterwaarden liggen.
Volledig scherm
Jan Paul Bevoort van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen bij de restanten van het kasteel, die onzichtbaar onder het gras in de uiterwaarden liggen. © Theo Peeters

'Maak restanten kasteel Heumen beter zichtbaar'

HEUMEN - Onttrek het verdwenen kasteel Heumen aan de vergetelheid. Bijvoorbeeld door de ondergrondse restanten van het verborgen kasteel met plaveisel te markeren zodat de contouren en de plaats van de muren en torens zichtbaar worden. Daarvoor pleit het Erfgoedplatform Gemeente Heumen. 

Als je het niet weet, zie je het niet. De lichte verhogingen in de uiterwaarden van de Maas bij Heumen liggen er onopvallend bij. Het is dat er een informatiebord bij staat, anders zou niemand zich realiseren dat er onder het gras restanten te vinden zijn van een middeleeuws kasteel.

Ondergeschoffeld

De restanten van kasteel Heumen, dat naast de A73 in de uiterwaarden van de Maas bij Heumen ligt, zouden met plaveisel zichtbaar gemaakt kunnen worden. Illustratie: Cees Bakker / Ontwerpbureau Ruimtewerking
Volledig scherm
De restanten van kasteel Heumen, dat naast de A73 in de uiterwaarden van de Maas bij Heumen ligt, zouden met plaveisel zichtbaar gemaakt kunnen worden. Illustratie: Cees Bakker / Ontwerpbureau Ruimtewerking © Ontwerpbureau Ruimtewerking

Wat zonde, dachten Jan Paul Bevoort en enkele andere leden van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen een tijdje geleden toen ze de plek bezochten. Ingeklemd tussen de jachthaven en de pijlers van de A73 is de geschiedenis letterlijk ondergeschoffeld. Hoe zou je dat beter zichtbaar en beleefbaar kunnen maken, vroegen ze zich af. 

Het antwoord is door Bevoort in een notitie van veertien pagina's verwoord. Daarin pleit hij niet alleen voor het zichtbaar maken van het kasteel, maar ook roept hij op om tijdig na te gaan denken over de verdere omgeving. Er staat in de toekomst namelijk mogelijk het nodige te gebeuren: Rijkswaterstaat denkt erover de uiterwaarden te verlagen, er is wel eens gesproken over een retentiebekken en er zijn oude ideeën voor een nevengeul. 

Bedreiging of kans

Ontwerp van een 'riddertafel' die als historische markering geplaatst kan worden op de restanten van kasteel Heumen die naast de A73 in de uiterwaarden van de Maas bij Heumen liggen. Illustratie: Cees Bakker
Volledig scherm
Ontwerp van een 'riddertafel' die als historische markering geplaatst kan worden op de restanten van kasteel Heumen die naast de A73 in de uiterwaarden van de Maas bij Heumen liggen. Illustratie: Cees Bakker © Ontwerpbureau Ruimtewerking

Al die ingrepen kunnen van invloed zijn op de restanten van kasteel Heumen; ze kunnen een bedreiging vormen, maar door plannen slim te combineren, kunnen ook kansen ontstaan. ,,Wil je met alternatieven komen, dan moet je die klaar hebben liggen op het moment dat Rijkswaterstaat aanklopt. Anders ben je te laat. De komende jaren moet je er dus mee aan de slag", betoogt Bevoort.

In zijn notitie 'Heumen aan het Water' geeft hij een voorzet voor een mogelijk alternatief. Dat voorziet in en nevengeul langs de Maas (zodat Heumen eindelijk echt aan het water komt te liggen), een verplaatsing van de jachthaven naar de rand van het dorp en de bouw van drijvende woningen. Op de restanten van het kasteel kan een mooi landmark worden geplaatst, zoals een gestileerde ridderstafel. ,,Zo zou een prachtige recreatieve en toeristische trekker kunnen ontstaan."

Inspiratie

Het is een vergezicht, een mogelijke toekomstschets, een aanzet, relativeert Bevoort. Toch is hij er de laatste tijd de boer mee opgegaan. Hij gaf een presentatie in dorpshuis De Terp in Heumen, bood het aan het Heumense college van B en W en aan de gemeenteraad aan en bracht het onder de aandacht van Rijkswaterstaat en het waterschap. ,,Ik hoop dat het inspireert."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.