Mag hij 6 jaar door? Het Grote Hubert Bruls Rapport

bruls in cijfersNIJMEGEN - Hubert Bruls is in mei 2018 zes jaar burgemeester van Nijmegen en dat betekent dat hij dan aan het eind van zijn eerste ambtstermijn is. De gemeenteraad beslist vanavond in beslotenheid of hij nog een periode mag blijven. De Gelderlander stelde het Grote Hubert Bruls Rapport op.

Moed

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm

Bang aangelegd is Hubert Bruls niet. Het is een mannetjesputter die de confrontatie aandurft te gaan. NEC-supporters die de boel in het stadion verzieken, pakt hij aan. Streng was hij ook tegen de eigenaren van café Goffertzicht, heel lang de verzamelplek van NEC-supporters. Maar volgens Bruls ook een hotspot voor 'hooligans met zelfs criminele banden'. Dus zette hij Goffertzicht op slot. Eerst tijdelijk en daarna definitief. Dat zinde de harde kern van de NEC-aanhang niet. In de omgeving van zijn woning werd een varkenshoofd gedropt. Hij werd bedreigd. Maandenlang hingen er camera's bij zijn woning. Bruls boog niet en bleef zijn aanpak van de NEC-supporters verdedigen. Hij zit ook nog regelmatig op de tribune, al wordt hij uitgefloten door de NEC-aanhang. Hij is er van overtuigd dat zijn aanpak ook gewerkt heeft. Rond wedstrijden van NEC is nu rustiger dan vroeger.

Menselijkheid 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© ANP

Bruls twijfelde geen moment toen eind 2015 het verzoek kwam om in Heumensoord 3.000 asielzoekers tijdelijk op te vangen. Voor vluchtelingen hoor je klaar te staan, is zijn opvatting. Die laat je niet op straat leven. Die vang je op een behoorlijk wijze op.

Duidelijkheid 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Informatieavond voor bewoners Nijmegen over vluchtelingen op Heumensoord. © Gerard Verschooten

Tegelijk besefte hij dat hij Nijmegenaren wel moest uitleggen waarom vluchtelingen zo welkom waren op Heumensoord. Hij ging met omwonenden in gesprek, met tegenstanders, met vrijwilligers. Uitleggen en nog een uitleggen waarom Nijmegen deze opvang accepteerde. Tegelijk maakte hij aan de Centrale Opvang Asielzoekers keihard duidelijk dat de opvang in Heumensoord slechts tijdelijk kon zijn, een half jaar slechts. 

Tekst gaat onder het kader verder.

Hubert Bruls
Hubert Bruls werd op 6 februari 1966 geboren in Nuth.
Hij studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en werd na een korte periode als CDA-gemeenteraadslid in 1998 wethouder in Nijmegen.
Bruls was van 2002 tot 2005 Tweede Kamerlid voor het CDA.
Op 1 oktober 2005 werd hij burgemeester van Venlo.
Bruls volgde op 2 maart 2012 Thom de Graaf op als burgemeester van Nijmegen.

Eigengereidheid

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Al jaren dringt de de meerderheid van de raad op gereguleerde wietteelt aan. Het is volgens de raadsleden dé manier om het criminele wereldje rond de drugshandel dwars te zitten. Bruls heeft er zo zijn twijfels bij. Kent uit zijn Venlose tijd als geen ander dat de drugshandel veel ellende kan veroorzaken. Dus gaf hij vaak waarschuwingen dat legale teelt, de illegale handel en overlast niet zal terugdringen. Uiteindelijk heeft hij zich laten overtuigen. Hij wil nu wel gaan voor legale teelt. Tegelijk benadrukt hij dat meer nodig is om de drugsoverlast terug te dringen. Dus kiest hij voor een harde aanpak van de straathandel rond de koppen van de Vlaamsegas. Maar hij zegt er ook weer eerlijk bij 'overlast zal er altijd blijven, dat hoort bij het drukke centrum'.

Trots

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© ANP

Bruls is trots op Nijmegen. De historie, oudste stad, Vierdaagsestad: hij draagt het overal uit. De stad doet het keigoed, zegt Bruls tegen iedereen. Nijmegen is een groeistad. Tegelijk benadrukt hij dat Nijmegen toch echt de samenwerking met de naaste buur Arnhem en de tussenliggende gemeenten zal moeten opzoeken. De regio Arnhem-Nijmegen moet zich vaker als een eenheid presenteren , als de economische motor van Gelderland. Bruls vindt zelfs dat Nijmegen zich ook meer met de oosterburen, de Duitse buursteden, moet verbinden. Hij pleit voor meer Duitse taalles op scholen.

Zelfspot

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Bruls weet dat hij te dik is. Hij durft daar ook mee te spelen. Op informatie-avonden in wijken wrijft hij in het openbaar wel eens bewust over zijn buik. Geeft dan aan dat dat hij te weinig sport en te veel zit. Afgelopen carnaval kroop hij in een opvallend geel kippenpak. Het leverde veel reacties op. Die durft, wat een mafkees. Met zijn zelfspot komt Bruls heel dichtbij en naast de mensen te staan. Hij vertelt over zijn zwakheden en wordt zo nog beter benaderbaar voor velen. 

Gezelligheid

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Bruls heeft op wijkbijeenkomsten vaak een glaasje water in de hand. Je zal hem in het openbaar nooit alcohol zien drinken. Een bewuste keuze. Zo kan hij zich ook sterker inzetten tegen alcoholgebruik door minderjarigen, vindt hij zelf. En dat doet hij soms ook fel. Vraag het maar aan de sportclubs. Maat tegelijk  is Bruls een gezellige man. Bij een huldiging of het uitreiken van een onderscheiding weet hij ook altijd de jubilaris te verrassen met mooie, vaak persoonlijke woorden. 

Bluf

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Do Visser

Bruls is scherp van tong. Een man met sterke opvattingen. De opperman van het stadsbestuur. In discussies met raadsleden gaat hij soms ver. Je ziet de dan af en toe de verbazing bij die politici, soms zelfs schrik. Het is wellicht een valkuil voor de burgemeester. Hij onderschat soms het effect van zijn stevige woorden. Maar hij durft ook sorry te zeggen. Als mannetjesputter laat hij zich ook gelden in het landelijke debat. Hij hekelde als een van de eerste burgemeesters de fouten die zijn gemaakt bij de vorming van de nationale politie. Hij zag hoe de lokale politieaanpak er onder leed. Hij durfde er ook de ministers op aan te spreken.

Omgaan met kritiek

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
© Bert Beelen

Zodra er ranglijstjes in kranten staan, bijvoorbeeld over criminaliteit in de steden, begint Bruls direct te mopperen. Hij houdt er niet van. Onzin vindt hij het maar, slechts een deel van de werkelijkheid. Ja, Nijmegen kan hoog staan op lijstjes met woninginbraken. Maar wat zegt dat gegeven als er niet tegelijk bij staat dat het aantal inbraken de afgelopen jaren enorm is gedaald, roept Bruls dan. Als de brandweer de verplichte aanrijtijd niet haalt, dan durft Bruls te zeggen dat hij dat daar niet wakker van ligt. Hij benadrukt dat hij liever extra geld in preventie tegen branden steekt dan een extra spuitgast of brandweerwagen erbij.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.