Volledig scherm
Veel politie bij het Nijmeegse café Istanbul na de dubbele moord. © Gerard Verschooten

Malvertmoorden: kraamde doodsbange kroegbaas Ismaïl D. maar wat uit?

NIJMEGEN - De Nijmeegse broers Gjordan en Björn D. staan vandaag opnieuw voor de rechter. De moord op Najim en Othman Echargu in mei 2016 leek in drie dagen tijd helemaal behandeld toen er vragen rezen bij het verhaal van Ismaïl D., de uitbater van café Istanbul in Malvert.

De zaak werd er voor opengebroken en wordt vandaag verder behandeld.

Want hebben undercoveragenten A2244, A2245 en A3971 Ismaïl D. zodanig onder druk gezet dat de Turkse kroegbaas in doodsangst er van alles uitkraamde om maar te ontsnappen aan die drie grote kleerkasten die opeens voor zijn neus opdoken?

Of sprak de Turkse Nijmegenaar juist de waarheid tegen de drie 'Marokkaanse criminelen', die hem vroegen naar de dodelijke schietpartij in zijn café?

Het is de vraag die de rechtbank in Arnhem nog moet beantwoorden. De verklaring van de kroegbaas tegen undercoveragenten dat 'de broertjes elk een van de Marokkaanse broers Echargui heeft neergeknald' is cruciaal in de rechtszaak tegen de verdachte Nijmeegse broers D., die al twee jaar vastzitten voor het doodschieten van Najim en Othman Echargui.

Ongewapend

De 43-jarige Gjordan D. zegt dat hij de Marokkaanse broers heeft neergeschoten. Uit noodweer. Om het vege lijf van hem en dat van zijn jongere broer Björn te redden. Die houdt bij hoog en laag vol dat hij ongewapend was.

In de zaak is weinig technisch bewijs. Alleen Gjordan staat als schutter op beelden van de uit het kanaal gedregde videorecorder. In het café is binnen 20 seconden 22 keer geschoten. De slachtoffers zijn 18 keer geraakt. Aan de hand van ballistisch onderzoek naar de kogelregen en de aangetroffen bloedsporen staat voor het Openbaar Ministerie vast dat beiden hebben geschoten. De officier wil dat de broers voor 15 en 17 jaar achter de tralies verdwijnen.

Café-uitbater Ismaïl zei tegen de rechters dat hij uit pure angst tegen de undercovers heeft gelogen. De rechtszaak gaat vandaag verder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.