Volledig scherm
Het Nijmeegse hoofdgebouw van de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN) aan de Kapittelweg. In Nijmegen studeren bijna 25.000 studenten van de HAN. © DG

Meer studenten willen later voor de klas staan

NIJMEGEN - Het beroep van leraar is populair. Meer eerstejaars studenten van de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN) willen later als docent voor de klas gaan staan. Ook de Pabo zit na een aantal jaren van krimp weer in de lift.

Dat blijkt uit de officiële inschrijvingscijfers van de HAN. Ruim 10.000 eerstejaars studenten zijn dit studiejaar begonnen aan een opleiding aan de hogeschool. Dat zijn er een paar honderd meer dan vorig jaar, het gaat om een toename van 3,7 procent.

Lerarenopleidingen

Grote stijgers zijn de lerarenopleidingen Biologie, Economie, Engels, Geschiedenis, Natuurkunde, Nederlands en ook Wiskunde. Hier nam de instroom toe met 14 procent. Aardrijkskunde en Frans dalen. Na een aantal jaren van krimp stijgt de instroom van de Pabo-opleiding dit jaar met ruim 6 procent. Over vier jaar  staan er meer meesters voor de klas op basisscholen, want het aandeel mannen aan de Pabo-opleiding Nijmegen steeg dit studiejaar naar bijna 39 procent bij de eerstejaars.

De opleidingen voor verpleegkundigen en sociaal werkers zien daarentegen het aantal studenten dalen. Beide opleidingen krimpen met 7 procent. 

Naast de HBO-studies tot docent  zijn ook de sportopleidingen populair. Hier steeg het aantal studenten met 10 procent. Ook de instroom van technische opleidingen nam toe met 7,2 procent. 

De HAN telde op 1 oktober 35.061 studenten. De meesten studeren in Nijmegen: 24.519. In Arnhem zijn dat er 10.542. Dat zijn er 988 minder dan in 2015-2016, toen volgden 11.430 studenten een opleiding aan de HAN in Arnhem. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.