Volledig scherm
De laagstaande megafarm aan de Dennenkamp in Groesbeek. Archieffoto Bert Beelen © Bert Beelen

Melkfabriek in Groesbeek? Koolen houdt de optie nog even open

GROESBEEK - Dutch Dairy Genetics (DDG) heeft de deur nog niet helemaal dicht gegooid voor het vestigen van een melkfabriek in de megakippenfarm aan de Dennenkamp in Groesbeek.

Op 27 september komt deze kwestie opnieuw aan de orde in de gemeenteraad van Berg en Dal. Opnieuw, want voor de zomer kon de hopeloos verdeelde raad maar geen keuze maken uit de verschillende opties.

Even terug in de geschiedenis: de megafarm is nu eigendom van DDG, een bedrijf van Booking.com-miljonair Kees Koolen. Hij mag er 225.000 kippen in houden. Op verzoek van de provincie ontwikkelde hij, alweer ruim een jaar geleden, een plan voor een melkfabriek. Dat is minder belastend dan een kippenfarm, op deze plek.

Andere opties die passeerden zijn woningbouw, een bouwlocatie voor praalwagens, en een zogenoemde 'Food Village' (verkoop, educatie en productie van voedsel). Sommige raadsleden opperden zelfs om het complex weer terug te geven aan de natuur. 

Geen keuze

Omdat de raad geen keuze kon maken, liet Koolen weten terug te vallen op de bestaande rechten: om er  weer kippen in te gaan houden.  Volgens een zegsman van DDG is de aanvraag voor een vergunning (om de farm aan te passen aan de laatste eisen)  daarvoor inmiddels bij de gemeente ingediend.

,,Ik schat de kans dat er kippen in komen op 98 procent’’, zegt Marcel Klein Schiphorst van DDG. ,,We hebben even op de rem getrapt, omdat wij ook zagen dat de gemeenteraad in een spagaat verkeert. We willen, kwestie van goed fatsoen, de gemeenteraad wel de kans geven een keuze te maken, maar eerlijk gezegd verwachten we daar weinig van.’’

Quote

Voor de extra kosten is green regeling

Marcel Klein Schiphorst, DDG

Burgemeester en wethouders hebben de zaak nog eens op een rijtje gezet. Voor wat betreft woningbouw willen B en W pas op de plaats maken. Weliswaar 'is de directie van De Linde bereid mee te denken 'maar rondom Achilles '29 is momenteel de nodige dynamiek'. 'Niet in te schatten is of dat leidt tot een veranderende ruimtebehoefte van de voetbalclub', aldus B en W.

Over de varianten Food Village ('lastig te realiseren') en praalwagens ('pas op voor staatssteun') zijn B en W ook al niet enthousiast. Blijven over: 'melk en kippen'. In juni al stelden burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van Sociaal Groesbeek vast dat er eerder 'geen raadsmeerderheid was om de optie melk' af te schieten.

Kipster

Volgens Klein Schiphorst heeft wethouder Verheul (GroenLinks) deze zomer nog de suggestie gedaan om de kippen in een 'kipster-variant' te gaan houden. Dat wordt wel de meest diervriendelijke - 'kippen zijn geluksvogels' - manier genoemd. ,,Dan zouden we de stal deels moeten herbouwen. Maar voor de extra kosten die dat met zich meebrengt is geen regeling.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.