Volledig scherm
Afval wordt in een milieustraat in diverse containers gescheiden verzameld. © Foto Cor Viveen

Milieustraat Malden blijft beperkt open

MALDEN - De milieustraat in Malden blijft komend jaar open, omdat er veel gebruik van wordt gemaakt. Wel kunnen er vanaf 1 januari 2018 minder soorten afval worden ingeleverd. Wie grof vuil wil inleveren waarvoor betaald moet worden, moet voortaan naar een van de regionale milieustraten in Nijmegen, Wijchen of Groesbeek. Ook asbest en klein chemisch afval worden in Malden niet meer aangenomen.

Dat staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen. In december buigt de gemeenteraad zich erover. Het in beperkte mate openhouden kost 39.000 euro per jaar.

Sluiting uitgesteld

Aanvankelijk zou de milieustraat in Malden dit jaar dicht gaan, omdat inwoners van de gemeente Heumen met hun afvalpas ook bij de andere milieustraten in de regio terecht kunnen. Op verzoek van de gemeenteraad werd dat uitgesteld tot 2018, om in de tussentijd te kunnen bekijken hoeveel inwoners hun grof vuil nog in Malden blijven inleveren. Dat blijkt in grote mate te gebeuren maar volgens B en W is de onderzochte periode (februari tot augustus) te kort om harde conclusies te kunnen trekken. Daarom wil het college pas eind volgend jaar definitief de knoop doorhakken over het voortbestaan van de milieustraat.

Kosten besparen

Om kosten te besparen, willen burgemeester en wethouders de milieustraat wel beperken. Volgens het voorstel kunnen inwoners komend jaar in Malden alleen nog terecht voor het gratis aanbieden van groenafval, schoon hout, vlak glas, elektrische apparaten, metalen, hard kunststof, piepschuim en frituurvet. Ook blijven er containers voor papier, glas en textiel staan. Al het andere grofvuil kan alleen nog  bij de andere milieustraten ingeleverd worden - vaak tegen betaling. Die milieustraten beschikken over een weegbrug, terwijl de hoeveelheden in Malden aan de poort geschat moesten worden.

Volgens een voorlopige evaluatie ziet een groot deel van de inwoners het als een verbetering dat ze dankzij de invoering van de afvalpas tegenwoordig ook bij de regionale milieustraten terecht kunnen.  Bijsterhuizen (Wijchen) is populair bij inwoners van Nederasselt en Overasselt, de Kanaalstraat (Nijmegen) en Groesbeek trekken veel klanten uit Malden en Heumen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.