Volledig scherm
Jan Hansen kwam de vogel zelf brengen. Foto Theo Peeters © Theo Peeters

Millingse kermisvogel komt in koffer uit Polen

MILLINGEN - Zonder vogel, geen koning en zonder koning geen kermis. De vogelmaker van een schutterij doet belangrijk werk. Die van de Millingse schutterij OEV1 is in Polen gemaakt.

Hij maakt al 25 jaar de houten vogel voor het koningschieten van de Millingse schutterij OEV1. Vijf jaar geleden bracht de liefde hem naar het Poolse Podmielowiec: maar de houten vogel maakt hij nog steeds.

Afgelopen woensdag stapte hij in de flexbus om de houten vogel persoonlijk naar zijn geboortedorp Millingen te brengen.  Want het is dit weekend kermis in Millingen: zondag wordt er koning geschoten in het Rijndorp.

In het vliegtuig stappen met het kermiskleinood was hem niet alleen te duur, maar ook te riskant. Koffers kunnen op luchthavens kwijt raken. In de bus had hij tenminste zelf zicht op zijn bagage. ,,Om hem in de koffer te laten passen, heb ik hem in onderdelen uit elkaar gehaald. In Millingen lijm ik kop, vleugels en romp weer aan elkaar.’’

Geen noesten

Doorgaans begint de gewezen timmerman in januari al te knutselen aan de vogel. Hij gebruikt vurenhout als materiaal. ,,Voor de romp liefst zonder noesten, dat splijt het best.’’ 

Hanssen maakt de vogel voor schutterij OEV1 (Orde, Eendracht, Vreugde), een van de twee schutterijen die Millingen rijk is. OEV1 wordt ook wel de natte schutterij genoemd: de andere schutterij OEV (Orde, Eendracht, Vreugde) heet dan ook de dreuge schutterij. Een ruzie in het begin van de 20e eeuw leidde tot de splitsing: waarover de ruzie ging weet niemand meer, evenmin hoe de namen nat en droog zijn ontstaan.

Als er morgen meerdere kandidaten zijn die OEV1’s troon willen bestijgen, wordt er gekampt en schieten ze onderling net zolang tot de romp van de schietpaal loskomt. Is er slechts één potentiële koning dan ‘prepareert’ Hanssen de vogel voor het koningsschot. ,,Ik kloof hem in tweeën en zet hem vervolgens vast met elastiek en een tegeltje voor de romp. Als je de tegel raakt, komt de vogel naar beneden.’’

Volledig scherm
Jan met de vogel voor vertrek in Polen. Eigen foto © Thed Maas
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.