Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Minder bijwerkingen en kosten door lagere dosering reumamedicijn in Sint Maartenskliniek

NIJMEGEN - Reumapatiënten zijn beter af met lagere, dan de gebruikelijke doseringen van de biologische reumaremmer rituximab. De patiënten voelen zich net zo goed, terwijl de kans op bijwerkingen, met name infecties, veel kleiner is. 

De zorgverzekeraar is ook blij. De Sint Maartenskliniek kan door minder van het medicijn voor te schrijven, jaarlijks 1 miljoen besparen. Over heel Nederland zou het gaan om 10 miljoen euro.

Reumatoïde artritis

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Lise Verhoef.  Zij toont aan dat het gros van de patiënten toe kan met minder dan de helft tot eenvijfde van de dosering. Zij volgde 150 patiënten met reumatoïde artritis. Een deel van hen kreeg de standaard dosering van 1x 1.000 mg, een deel kreeg 1x 500 mg en een deel kreeg 1x 200 mg. De onderzoekers voerden metingen uit bij de start van de studie, na drie maanden en na zes maanden.

Effectief voor meerderheid

Het onderzoek wees uit, dat de ultra-lage doseringen effectief waren voor de meerderheid van de patiënten. Ook bleef de gemiddelde ziekteactiviteit laag in alle drie de groepen en kwamen er minder infecties voor in de ultra-lage doseringsgroepen. 

Wereldwijd, zegt de Sint Maartenskliniek, hebben reumatologen enthousiast gereageerd op deze resultaten. Het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van houdings- en bewegingsproblemen, gaat nu per patiënt zoeken naar de laagst mogelijke onderhoudsdosering.

Schijnwerpers

De Sint Maartenskliniek stelt zichzelf nadrukkelijk in de schijnwerpers met het zoeken van besparingen in de gezondheidszorg. Zo worden jaarlijks tonnen bespaard door collectief inkopen van medische hulpmiddelen als mondmaskers, onderzoekshandschoenen en operatiejassen. Miljoenen euro's worden minder uitgegeven door de relatief dure reumamedicijnen te vervangen door goedkopere, maar net zo effectieve geneesmiddelen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.