Volledig scherm
© ANP

Moeten wij meebetalen aan de nieuwe long van een kettingroker?

jouw meningHet eigen risico blijft maar groeien en de premies van de zorgverzekering staan ook niet stil. Daarbovenop komt nog een smak geld die de overheid jaarlijks reserveert voor de alsmaar stijgende zorgkosten. 

Het Radboudumc vraagt zich daarom af of we wel moeten meebetalen aan sommige dure medische behandelingen, die voortkomen uit pure luxe of omdat het misschien een beetje eigen schuld is. Denk aan het rechtzetten van scheve tanden van een zoetekauw, een maagverkleining bij overgewicht, of longkanker bij een verstokte roker. 

Wat vindt u? Bent u bereid om mee te betalen aan deze zorg?

Ouderen

Poll

Een kunstheup voor een 90-jarige die zich anders alleen per rolstoel kan verplaatsen?

  • Wel meebetalen (68%)
  • Niet meebetalen (32%)
1806 stemmen

Iedereen wordt oud en we willen allemaal het beste voor onze moeder. Maar hoe ouder, des te meer zorg er nodig is. Misschien moeten we accepteren dat mensen op den duur lichamelijke beperkingen krijgen. Waar ligt de grens? Betaalt u mee aan de nieuwe heup van een ander? 

Overgewicht

Poll

Een maagverkleining bij iemand met overgewicht en die volgens de arts noodzakelijk is?

  • Wel meebetalen (60%)
  • Niet meebetalen (40%)
1756 stemmen

Sommige mensen hebben nou eenmaal aanleg om dik te worden, anderen kunnen eten wat ze willen. Niet iedereen houdt rekening met gezonde voeding of lichaamsbeweging. Dat kan vroeg of laat medische problemen opleveren. Betaal jij mee aan een maagverkleining? 

Roken

Poll

De behandeling van een longkankerpatiënt die 50 jaar gerookt heeft?

  • Wel meebetalen (40%)
  • Niet meebetalen (60%)
2094 stemmen

Dat roken slecht voor je is, weten we inmiddels wel. Longkanker is de meest beruchte ziekte die daaraan kleeft. Desondanks is lang niet elke longkankerpatiënt een verstokte roker. Of mensen zijn al jaren gestopt, en krijgen het alsnog. Maar die echter roker, bent u bereid daaraan mee te betalen? 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.