Mountainbikers op de Mookerheide.
Volledig scherm
Mountainbikers op de Mookerheide. © Eveline Van Elk

Mtb-route langer en spannender

NIJMEGEN - Zijn er nu twee mountainbikeroutes, straks ligt er 80 tot 90 kilometer aan lussen om te fietsen over de bospaden van het Rijk van Nijmegen. Ook moeten biker en wandelaar straks minder in elkaars vaarwater zitten.

Groter, uitdagender en met minder overlast voor wandelaars en schade aan de natuur. Zo moet de nieuwe mountainbikeroute worden. 

De huidige route, onder meer door Heumensoord, delen van het Groesbeekse Bos, de Mookse en Heumense Schans en de Sint Jansberg in Plasmolen, gaat flink op de schop. Dat is hard nodig, vinden de vier mountainbikeclubs die zich hebben verenigd in stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen.

Hipper

Want anno 2018 stelt het huidige traject volgens de vier weinig voor. Terwijl het ooit in de top vijf stond van meest geliefde routes van het land. ,,Het is nogal verouderd. Mountainbiken heeft een flinke impuls gekregen en er zijn gigantisch veel routes bij gekomen. Ook heel uitdagende. Routes met alleen rechte paden zie je nauwelijks nog'', zegt Alex Peters, voorzitter van de Nijmeegse mountainbikeclub Licht Verzet. De nieuwe route wordt daarom meer van deze tijd. ,,Uitdagender vooral. Met veel smalle paden, hoge en lage punten, flinke afdalingen en een grote jump bij de Zandberg in Mook.''

Quote

Grote droom is in de toekomst de routes in heel Nederland aan elkaar te plakken

Alex Peters

Het huidige traject bestaat nog uit twee routes: een rode van 24 en een groene van 18 kilometer. De nieuwe route gaat bestaan uit lussen en wordt 80 tot 90 kilometer lang. Ook een kort rondje maken van maar één of enkele lussen is mogelijk. Voor het nieuwe traject werken de clubs samen met vier gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Overlast

Belangrijk doel is de overlast tegen te gaan die fietsers en wandelaars van elkaar ervaren. Dat proberen de clubs door veel nieuwe paden aan te leggen, speciaal voor de mountainbiker, die parallel aan de wandelpaden lopen. Momenteel gebruiken wandelaars en mountainbikers nog dezelfde paden, soms tot ergernis van beiden. ,,Het is hinderlijk voor wandelaars, omdat ze soms plots moeten uitwijken voor groepen fietsers. En mountainbikers moeten nu continu opletten of ze de wandelaars niet in de weg zitten. Ook dat is niet prettig'', zegt boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten.

Quote

Routes met alleen rechte paden zie je nauwelijks nog

Alex Peters

Natuur

Om de natuur te beschermen, mogen mountainbikers straks niet meer door de Sint Jansberg in Plasmolen. Ook gaat Luijks wildfietsen in het gebied strenger aanpakken, als de nieuwe route er is. Omdat de huidige paden voor sommige mountainbikers te makkelijk zijn, fietsen ze nu soms op moeilijkere, maar verboden plekken. Luijks: ,,Daar kan ik een boete voor uitschrijven. Het kan voor overlast zorgen of schade aan de natuur aanrichten. Doordat de route straks uitdagender is, is zoiets helemaal niet meer nodig.''

Het plan is de route via Milsbeek te verbinden met Gennep. En op termijn mogelijk met Arnhem, zegt Peters. ,,Er lopen gesprekken om een verbindingsroute tussen Nijmegen en Arnhem te maken. Grote droom is in de toekomst de routes in heel Nederland aan elkaar te plakken. Niet alleen voor de fietser is dat fijn, ook kan de horeca een flinke boost krijgen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.