Volledig scherm
Tolborden bij de grens voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton staan er al langer. © Theo Peeters

Nederlander minder vaak naar Duitsland door tol

NIJMEGEN - Het bezoek van Nederlanders aan Duitsland gaat sterk dalen als ons buurland in 2019 tol gaat heffen op snelwegen. 40 procent van de inwoners in de grensstreek geeft aan dan zo min mogelijk naar Duitsland te gaan. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut ITEM van de Universiteit van Maastricht.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders zeer negatief zijn over de Duitse plannen. 

Grens

De geplande tolheffing is niet zinvol, de grens met Duitsland wordt weer sterker voelbaar en bijna 70 procent voelt zich zelfs gediscrimineerd door de tolheffingsplannen. Bijna de helft van de Nederlanders die wel naar Duitsland blijven gaan, geven aan dat ze dan meer over binnenwegen gaan rijden. Dit zal dan leiden tot meer sluipverkeer en vervuiling binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit het onderzoek dat in Limburg is gedaan.

Vignet

De Duitse regering besloot in januari om vanaf 2019 tol te gaan heffen. Eigenaren van auto’s uit buitenland moeten dan, net als in Zwitserland en Oostenrijk, een vignet kopen. Een vignet voor 10 dagen zal minimaal 2,50 euro en maximaal 20 euro gaan kosten. Een vignet voor een jaar ongeveer 130 euro. Hoe ouder en hoe vervuilender de auto, des te duurder wordt het vignet. Momenteel wordt er in Duitsland onderhandeld over een nieuwe coalitie. Onduidelijk is of ook de nieuwe coalitie vasthoudt aan de plannen.

Duitse automobilisten moeten zelf overigens ook tol gaan betalen maar zij worden gecompenseerd door een verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Buitenlanders krijgen die korting niet. Tegenstanders van het tolplan wijzen er op dat dit discriminatie is.  

Inkopen

De onderzoekers van de Universiteit van Maastricht concluderen dat de invoering van tol grote gevolgen heeft voor de grensregio. De belangrijkste reden om nu naar Duitsland te rijden is nu nog het inkopen van levensmiddelen en voor een gezellig dagje uit. De detailhandel en toerismesector net over de grens krijgen vermoedelijk klappen als de Nederlandse wegblijven.

Voor Nederlanders geldt dat ze ook minder snel in Duitsland zullen gaan werken, zo vermoeden de onderzoekers. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.