Volledig scherm
De wielrenners gaan onder meer over de Zevenheuvelenweg. © Sven Nijhof

Nederlandse oud-wielertop gaat fietsen in regio Nijmegen

NIJMEGEN - Meer dan 25 Tour-deelnames, twee wereldkampioenen, een olympisch kampioen en een winnaar van de Ronde van Vlaanderen: het is een kleine selectie uit de wielergeschiedenis op die dinsdag 15 augustus over de Nijmeegse wegen zal rijden.

De Tacx-ploeg met veteranen als Jan Janssen (winnaar Tour de France 1968, Vuelta en wereldkampioenschap in de jaren 60 en 70), Harm Ottenbros (wereldtitel in Zolder in 1969 ) en Cees Bal (winnaar Ronde van Vlaanderen in 1974) komt dan trainen in onder meer de Ooijpolder.

Zevenheuvelenweg

Het team, dat bestaat uit oud-wielerprofs die tussen de 60 en 80 jaar oud zijn, traint zo'n zeven keer per jaar met elkaar. Dat gebeurt voornamelijk in het westen van het land en in Brabant en Zeeland. ,,Ze wilden graag een keer naar Nijmegen komen’’, zegt organisator Gerard Prudon. ,,De Zevenheuvelenweg en de Ooijpolder: dat wilden ze wel eens ervaren.’’

Een tocht van 50 tot 100 kilometer moet het worden, met voor de liefhebbers nog eens een rondje heuvels erachteraan.

Anekdotes

De renners zullen begeleid worden door de Nijmegenaren Gerard Hutting (jarenlang maker van magazine Tour Special) en Paul Soetekouw (mecanicien in de ploeg van Peter Post). ,,Uiteraard gaat het daarbij veel over wielrennen’’, zegt Prudon. ,,Deze mannen hebben een schat aan anekdotes. En ze gaan nog best hard hoor: zo'n 25 tot 30 kilometer per uur.’’

Wie de renners in actie wil zien: ze starten dinsdag rond 12.00 uur bij hotel 't Spijker in Beek en rijden dan via Lent en Bemmel door de Ooijpolder naar Millingen, om via een lus door Duitsland weer terug te keren in Beek. Later wordt er gedineerd en schuift ook oud-premier en wielerliefhebber Dries van Agt aan.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.