Niemand op je begrafenis, behalve de stadsdichter

videoNIJMEGEN - Geen bloemen, geen muziek, geen koffie met cake. En helemaal niemand die weet wie er in de eenvoudige blankhouten kist ligt en die wat persoonlijks over hem kan vertellen. Zo pijnlijk kaal en volkomen eenzaam had de uitvaart van Houssaine el Guessous er uit kunnen zien.

De 71-jarige Nijmegenaar, die dinsdag overleed, leefde in een zelfverkozen isolement; de enige mensen met wie hij contact had, waren de hulpverleners die hem omringden.

Zeldzaamheid

Eenzame mensen zijn er veel meer, gemeentelijke uitvaarten komen wekelijks voor. Maar zo volkomen verlaten ter aarde besteld worden, zonder familie, kennis, buur, lotgenoot: dat is een zeldzaamheid. Daarom vroeg de gemeente Nijmegen aan stadsdichteres Amal Karam iets voor te dragen. Zodat er in elk geval íemand hem de laatste eer bewijst.

Om iets over El Guessous te weten te komen, legde Karam contact met wijkverpleegkundige Jamila Sakili. Zij gaf voldoende input voor het gedicht dat Karam daarna schreef. Op begraafplaats Vredehof neemt Sakili deze donderdagmiddag de kans om het jarenlange contact op een goede manier af te sluiten. Zij is de enige aanwezige bij de uitvaart die de overledene gekend heeft.  Maar vanwege beroepsgeheim mag ze niet veel over hem vertellen. Want zelfs de meest eenzame doden behouden hun recht op privacy. In stilte pinkt ze een traantje weg.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Stadsdichter Amal Karam strooit wat zand op de kist van de van Houssaine el Guessous. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Stadsdichter Amal Karam en wijkverpleegkundige Jamila Sakili begeleiden Houssaine el Guessous naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Vredehof in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Professor
Wie was deze meneer, in 1946 in de Marokkaanse stad Tanger geboren? Een intelligente man die vijf talen sprak, vermoedelijk professor in de psychologie was, vader van een dochter die naar verluidt in Londen woont, de ex van een vrouw die waarschijnlijk nog ergens in Nederland verblijft. Iemand die vroeger heel sociaal is geweest maar om de een of andere reden ervoor koos om zijn verdere leven in eenzaamheid te leven. 

Hoe lang hij in Nederland woonde, waarom hij hierheen kwam, of hij hier gewerkt heeft? Al zijn levensverhalen neemt hij mee in zijn graf op het islamitische deel van Vredehof - waar hij eeuwige rust vindt.

In haar gedicht typeert Amal Karam hem zo:  ,,Liever alleen thuis, met twee boekenkasten en één Arabische zender: Al Jazeera - het eiland. Het eiland waar uw gedachten woonden.’’

Ze schetst in poëtische strofen zijn leven en besluit: ,,U wilde dolgraag naar huis. Ga maar, nu bent u er. De hemel is de uwe.’’

  1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
    PREMIUM
    video

    Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

    NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.