Nieuw streekprodukt: water van de Mookerheide

MOOK - Fietsers, hardlopers, wandelaars en natuurlijk de trouwe viervoeters kunnen zich vanaf nu laven aan gratis Limburgs Mookerheide-water als ze Herberg 't Zwaantje tussen Mook en Groesbeek passeren.

Zondagochtend is aan de zijkant van 't Zwaantje namelijk een watertappunt in gebruik genomen. Het betreft het meest noordelijke van de vijftig watertappunten die Limburg telt. En de opa van Richard Meeussen, de eigenaar van 't Zwaantje, sloeg 100 jaar geleden al de spijker op zijn kop met de opmerking 'waoter is koastboarder dan gold'. Als je dorst hebt althans.

Meeussen was even de geschiedenis ingedoken: In 1887 schreef voorvader Lambert Meeussen een brief aan de gemeente over het feit dat er geen water was in de Biesselt, zoals de buurtschap hier heet. Ja, er was een leemkuil (de Biessael) die als drinkplaats voor het vee fungeerde, maar voor de bewoners was het halen van drinkwater een zware belasting. Zij verzamelden regenwater in hun kelders en in droge tijden werd ook water uit het ven geput.

Kilometers verderop

Volledig scherm
Even een glaasje water tappen. © Theo Peeters

Maar in de winter viel het ven soms droog en moest zelfs vanuit Plasmolen, kilometers verderop, water worden gehaald. De inwoners haalden dan (in tonnen) water uit de beken en meertjes aan de onderkant van de stuwwal.

De brief van Lambert bleef overigens zonder succes. In 1897 schreef Drikus Meeussen dus nog maar eens een brief, dit keer aan koningin Emma met het verzoek om een bijdrage om een waterput te kunnen slaan. Maar pas in 1913 kon er een put geslagen worden, in overleg met de gemeenten Mook en Groesbeek.

Duurzaam

In 1956 werd de Biesselt op de waterleiding aangesloten. De put uit 1913 staat er overigens ook nog steeds en aan de overkant van de weg, maar water kun je er niet meer uit halen. Richard Meeussen: ,,Ik wilde graag dat er bij de put weer drinkwater te krijgen zou zijn. Vandaar dit tappunt. Het water  komt van de Mookerheide: duurzaam en super gezond.''

Quote

Ik wilde graag dat er bij de put weer
drinkwater te krijgen zou zijn

Richard Meeussen

Het Mookse dameskoor Cantates onder leiding van Jan Sinke luisterde de plechtigheid op. Er werd gezongen bij de even voorbij 't Zwaantje gelegen boskapel (geopend in 2014). Richard Meeussen: ,,De Stichting cultuur en historisch erfgoed De Biesselt onderhoudt ook de kapel. Hier worden dagelijks veel kaarsjes ontstoken. Als dankjewel, om kracht te vragen, om even ergens bij stil te staan, of om te herinneren.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.