Volledig scherm
Ons Genoegen uit Hees in 1918. © Eigen foto

Nijmeegs Amusements Orkest 120 jaar: van dorpsfanfare naar bigband

NIJMEGEN - Het Nijmeegs Amusements Orkest bestaat 120 jaar. Het begon als fanfare en later harmonie Ons Genoegen in Hees. Inmiddels is het orkest  al 40 jaar een uitgebreide bigband.

,,We hebben nooit spijt gehad van de overstap van harmonie naar amusementsorkest'', zegt voorzitter Lex Hins. ,,Voor een deel had die ommezwaai een praktische oorzaak. We hadden niet meer genoeg houtblazers voor een harmoniebezetting. Maar belangrijker was dat we wilden moderniseren.''

Zo veranderde Ons Genoegen in 1977 naar Nijmeegs Amusements Orkest. De oorspronkelijke muziekvereniging van Hees begon in 1897 als dorpsfanfare. Eind jaren vijftig werd het een harmonie, een orkest waar behalve koperblazers ook houtblazers in zaten.

Modern repertoire

Lex Hins heeft de ommezwaai in 1977 meegemaakt. Hij was toen een jonge twintiger. ,,Ik vond die zware marsen en klassieke muziek maar niets. We waren blij met dat moderne repertoire van het amusementsorkest.'' De muziekvereniging breidde de bezetting uit met gitaristen en slagwerkers en zo ontstond een grote bigband van 25 muzikanten. Aangevuld met vocalisten. 

Het orkest treedt op bij feestelijkheden zoals de Vierdaagse en heeft soms speciale projecten samen met een zangvereniging, zoals komend voorjaar met popkoor N-Core. Ook speelt de vereniging ieder jaar in zorgcentra Nijevelt, Honinghoeve en Joachim en Anna. En is altijd van de partij op Nijmegen Klinkt, het festival van de Nijmeegse muziekverenigingen.

Eigen show

Het jaarlijks hoogtepunt voor het Nijmeegs Amusements Orkest is de eigen show. Die speelt het orkest twee avonden in theater 't Mozaïek in Wijchen, al jaren op rij. Telkens een ander thema en nieuw repertoire. Vorig jaar was het filmmuziek, eerdere thema's waren bijvoorbeeld Love Boat en Back to the Future. 

Theatertoppers is de titel van deze show. ,,De mooiste liedjes uit de Nederlandse theatergeschiedenis komen voorbij'', zegt voorzitter Hins. ,,Werk van Toon Hermans, Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Liesbeth List. Ingetogen nummers maar ook swingende muziek.''

De show van het Nijmeegs Amusements Orkest is op 24 en 25 november om 20.00 uur in 't Mozaïek in Wijchen. Reserveren: nijmeegsamusementsorkest.nl.

Volledig scherm
Het Nijmeegs Amusements Orkest repeteert. © Flip Franssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.