Nijmeegs taalcafé is een succes, aantal deelnemers verdubbeld

NIJMEGEN - Ze praten over het weer, het nieuws, familie of wat dan ook. Maakt niet uit. Waar het om draait is dat de Chinees, de Brit of de Syriër vertrouwd raakt met het Nederlands.

Het Taalcafé in Nijmegen is een groot succes. Na een paar maanden al is de frequentie verdubbeld en in september begint een tweede Taalcafé in bibliotheek Zwanenveld in Dukenburg.

Het café is een laagdrempelige en informele activiteit van Bibliotheek Gelderland Zuid voor mensen die Nederlands willen leren spreken. Asielzoekers, expats, mensen die door de liefde hier zijn beland en wie verder ook maar zich in Nederland heeft gevestigd en de taal onder de knie wil krijgen. Onder begeleiding van vrijwilligers praten ze Nederlands in groepjes. Ze hebben het meestal over algemene onderwerpen. Zoals feestdagen, het weer, familie of over wat er in het nieuws is.

De bijeenkomsten zijn elke woensdagochtend in de bibliotheek aan de Mariënburg: tafels met groepjes mensen erom. Een stuk of 40 mensen in totaal. Jong en oud, hoofddoekjes en petjes, Europees en uit andere werelddelen. Ze kletsen, maken gebaren, spelen een spelletje.

Leren

,,Dit is geen officiële les maar een conversatiegroep waar je Nederlands kunt oefenen’’, zegt vrijwilligster Truus Dorssen, die deze ochtend optreedt als gastvrouw. ,,Bedoeld om mensen vertrouwd te maken met de taal. Iedereen is hier aan het leren. Het is niet erg als je fouten maakt.’’

Woorden

Per tafel schuiven één of twee Nederlandse vrijwilligers aan. Ze helpen bij het oefenen van de uitspraak en zinsbouw en begeleiden het gesprek. De bezoekers worden ingedeeld op taalniveau: van absolute beginners tot mensen die zich al een beetje kunnen redden. De vrijwilligers bereiden om beurten iets voor. Dat wil zeggen dat ze over een onderwerp, woorden, zinnen en illustratiemateriaal bij elkaar zoeken.

Anne Klusman begeleidt het project namens de bibliotheek. ,,We zijn in september vorig jaar begonnen. Eerst was het eens per twee weken, sinds begin dit jaar is het Taalcafé elke week. Makkelijker te onthouden en er is veel belangstelling en we hebben nu genoeg vrijwilligers.’’

Volledig scherm
Geanimeerde gesprekken in het Taalcafé. © Bert Beelen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.