Volledig scherm
Voorzitter van Kamerbreed Ralf Nieuwenhuijsen in de Burghardt van den Berghstraat in de Nijmeegse wijk Bottendaal. In deze straat zijn veel panden omgebouwd tot kamerverhuurbedrijven. Archieffoto. © Paul Rapp

Nijmeegs verbod op verkameren huizen met woz-waarde tot 220.000 euro is ‘een lachertje’

NIJMEGEN - Nijmegen denkt aan een verbod op het verkameren van huizen met een WOZ-waarde tot 220.000 euro. ,,Een lachertje. Dat helpt niet”, zegt Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed, een platform van bewonersorganisaties. ,,Huizen dicht bij het centrum kosten al meer, rond de 3 ton’', stelt hij. ,, Bovendien is het verdienmodel te interessant als je in een huis vier, vijf huurders kunt stoppen.”

Nu mag van huizen met een WOZ-waarde tot 180.000 euro geen kamerverhuurbedrijf worden gemaakt, maar Nijmegen wil die grens optrekken naar 220.000.

Daardoor zouden ruim 8000 extra woningen niet verkamerd mogen worden en dus beschikbaar blijven voor starters en andere mensen met een kleine beurs. Ruim 5000 van deze goedkope huizen staan in Nijmegen-Oost, Oud-West, Nijmegen-Zuid, Lindenholt en Dukenburg, blijkt uit de ‘Evaluatie kamerverhuurbeleid’ van de gemeente. Die verscheen deze week. In Nijmegen gelden sinds januari 2018 strengere regels voor verkamering.

Kamerbreed ziet meer heil in een quotum per straat om concentraties van kamerverhuurpanden te voorkomen en wijken leefbaar te houden. De gemeente erkent dat dit kan werken, maar vindt het niet ‘opportuun om de beleidsregels gezien de korte looptijd te wijzigen’, zo staat in de evaluatie.

Kamerbreed maakt zich verder zorgen over het tempo van het opsporen van illegaal verkamerde panden en het handhaven van de regels. In de laatste vijf maanden van vorig jaar waren er 25 controles. Nieuwenhuijsen: ,,Eerder meldde de gemeente dat er 2500 illegale verhuurbedrijven zijn. In dit tempo is ze jaren bezig.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.