Nijmeegse actie tegen islamitische school Amsterdam

Leden van de actiegroep Nijmegen Rechtsaf hebben maandag meegeholpen bij de actie tegen een islamitische basisschool in Amsterdam. Wat is dat voor beweging?

Twee mannen met bivakmuttssen houden op dit moment het dak van een islamitische school aan de Naritaweg in Amsterdam Nieuw-West bezet.
Volledig scherm
Twee mannen met bivakmuttssen houden op dit moment het dak van een islamitische school aan de Naritaweg in Amsterdam Nieuw-West bezet. © GinoPress B.V.

Nijmegen Rechtsaf, dat klinkt bijna net zo tegenstrijdig als de Waal zonder water. Geen provinciestad in Nederland is zo links georiënteerd als Nijmegen. Ronduit verwarrend wordt het als de doelstellingen van deze beweging ter sprake komen. ,,Wij willen de progressieve waarden verdedigen die met name in de jaren '60 gemeengoed zijn geworden, zoals de seksuele revolutie en gelijke rechten voor homo's, vrouwen, dieren'', zegt woordvoerder Michel van den Berg. ,,Daarvoor is een rechtse beweging nodig.’’

Volgens de Anne Frank Stichting, die rechtse groeperingen monitort, zijn de activisten van Nijmegen Rechtsaf 'in bredere extreemrechtse context actief', onder andere bij bewegingen als de Nederlandse Volks-Unie van de Arnhemmer Constant Kusters en Pegida. ,,We werken samen met andere groeperingen, ook als er ideologische verschillen zijn. Maar met de NVU willen we niets te maken hebben, die zitten in de hoek van neo-nazi's.’’ Nijmegen Rechtsaf is niet extreemrechts, benadrukt Van den Berg. ,,We zijn bijvoorbeeld niet tegen buitenlanders.’’

Salafisten

,,Het verbaast mij dat de progressieven alles zo makkelijk weggeven onder het mom van tolerantie.’’ Als voorbeeld noemt hij de opening van de nieuwe islamitische school in Amsterdam. ,,Dat is een salafistische school.  Salafisten zijn zeer gewelddadig, deze stroming brengt veel terroristen voort. En die laten wij dan een school stichten. Dat vind ik een vreselijke gedachte. Daar komen wij tegen in verzet, of dat nou in Nijmegen is of in Amsterdam.’’

Twee mannen met sjaals om hun gezicht rolden maandagochtend een spandoek naar beneden vanaf het dak van de school. Daarop stond 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten', met daarop onder andere de naam Nijmegen Rechtsaf. ,,Nijmeegse activisten waren bij de actie aanwezig’’, zegt Van den Berg. Hij wil om 'veiligheidsredenen' niet zeggen of een van de twee mannen op het dak tot zijn groepering behoort. Ook bij een demonstratie zaterdag bij een moskee in Venlo waren leden van Nijmegen Rechtsaf aanwezig.

Zwarte piet

Nijmegen Rechtsaf is een vriendengroep van 'tientallen' gelijkgestemden, vertelt Van den Berg, met een harde kern van vijftien mensen.  Vorig jaar verstoorde de groep een vergadering over een betoging tegen zwarte piet, in het centrum van Nijmegen. In mei dit jaar protesteerde de groep tegen de naam van het Gaziantepplein, vernoemd naar de Turkse stad die eenzijdig de stedenband met de Waalstad heeft opgezegd. Er zijn nauwe contacten met landelijke bewegingen als Het Identitair Verzet, dat de Amsterdamse actie van maandag organiseerde.

,,Wij helpen hen, andersom steunen landelijke organisaties ons hier bij acties in de regio. Binnenkort zal dat weer het geval zijn.’’ Meer wil Van den Berg daar nu niet over zeggen.

De groep is een afsplitsing van de landelijke organisatie AZC Alert, die zich eerder tegen de grote groei van het aantal asielzoekerscentra keerde. ,,Echte vluchtelingen verdienen hier een plek. Het ging ons om de manier waarop azc's maar overal werden geopend, zonder inspraak van burgers.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.