Bij de Weezenhof in Nijmegen zijn plannen voor skaeve huse ofwel zorgwoningen nog niet van de baan.
Volledig scherm
Bij de Weezenhof in Nijmegen zijn plannen voor skaeve huse ofwel zorgwoningen nog niet van de baan. © David van Haren

Nijmeegse politiek zet skaeve huse Weezenhof door na verkiezingen

NIJMEGEN - De politieke inspanningen om de skaeve huse alsnog gerealiseerd te krijgen bij de Nijmeegse wijk Weezenhof, worden na de verkiezingen op 21 maart onverminderd doorgezet. 

Dat bleek vrijdagmiddag klip en klaar tijdens een politiek debat in stadsdeel Dukenburg in aanloop naar de raadsverkiezingen. Een grote meerderheid wil verder met de pogingen om zorgwoningen te bouwen voor mensen met een psychiatrische aandoening. 

Plannen hiervoor zijn eerder afgeschoten door de raad van state. Het hoogste bestuursorgaan erkende de bezwaren van 'buurman' Kokke dat zijn tuincentrum bedrijfshinder zou kunnen ondervinden. Sindsdien liggen de gemeentelijke initiatieven stil. Maar als het aan de politiek ligt, wordt na de verkiezingen weer een nieuwe poging gewaagd om de zorgwoningen alsnog gerealiseerd te krijgen. 

Tot onvrede van de voorzitter van bewonersplatform Weezenhof Hella Hogenboom. Als toehoorster in het publiek reageerde zij ontdaan. ,, Waarom willen jullie nou toch nog een miljoen euro weggooien aan 'het spook' van die skaeve huse?", wilde zij weten. ,,Met dat geld kun je prachtige voorzieningen treffen waar Dukenburg van kan opbloeien."

Oppepper

Politici reageerden niet op haar kritiek, maar waren het wel volmondig met haar eens dat stadsdeel Dukenburg de komende vier jaar een oppepper kan gebruiken. Onder meer in de vorm van nieuwbouw, renovatie van bestaande woningen en nieuwe horeca, zodat ook jongeren Dukenburg weer aantrekkelijk gaan vinden. Daar is, zo gaven de partijen toe, de afgelopen vier jaar te weinig aandacht voor geweest.

Een andere uitkomst van het debat: winkelcentrum Dukenburg en de drie kleinere winkelcentra in de wijken Weezenhof, Meijhorst en Malvert blijven wat de politiek betreft alle vier op volle sterkte bestaan. En het parkeren bij winkelcentrum Dukenburg moet snel weer gratis worden. 

Sexy

GroenLinks-leider Noël Vergunst oogstte waardering met zijn pleidooi om 'Dukenburg weer sexy te maken'. In de 60ste straat Meijhorst, waar kantoorpanden leeg staan, kan volgens hem per direct met een vernieuwingsslag begonnen worden. ,,Stel een kwartiermaker aan die innovatieve bedrijfjes hierheen haalt naar het voorbeeld van de Honig-fabriek. Dat is daar ook goed gelukt."

Renske Helmer van de SP gaf aan in de nieuwe bestuursperiode werk te willen maken van nieuwbouw op het al jaren braakliggende ROC-terrein in de wijk Zwanenveld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.