Volledig scherm
Nila Patty leeft al een jaar zonder dat ze afval maakt. Om afval te besparen, maakt ze bijvoorbeeld zelf tandpasta. © Gerard Verschooten

Nijmeegse student leeft al jaar zonder afval

NIJMEGEN - De Nijmeegse medische biologiestudent Nila Patty (24) leeft al een jaar lang bijna volledig afvalvrij. „Recyclen en composteren doe ik wel, maar er komen bij mij geen producten in die naar de stortplaats gaan. Plastic ook niet, want zelfs als dat gerecycled wordt is dat slecht voor het milieu”, zegt Patty.

Volgens de student, die ook blogt over haar levensstijl, vragen veel mensen zich af 'of ze niet gek is geworden'. „Ze vinden me veel te extreem. Maar ik ben me er bewust van hoe slecht het is gesteld met de aarde. Ik kom uit Indonesië, waar de oceanen flink vervuild worden met plastic en amper gerecycled wordt. Dat frustreert me zo, dat ik op deze manier m’n steentje bij wil dragen aan een betere wereld."

Tranen van geluk
Gaat Patty uit eten en krijgt ze niet alles op, neemt ze dat mee in haar doggybag. Boodschappen doet ze niet zonder katoenen tasjes en vershoudbakjes van thuis mee te nemen. „M’n boodschappen doe ik meestal op de markt. Haal ik brood, vraag ik of ze dat los in m'n katoenen tasjes willen doen. Zo doe ik dat bij de meeste producten. Laatst zag ik dat de bakker waar ik altijd kom zijn plastic zakken had ingeruild voor katoenen. Het maakte me aan het huilen van geluk, ik had het gevoel dat ik echt iets had veranderd”, aldus Patty.

Zelfgemaakte producten
Ook voor producten als tandpasta en deodorant, die bij iedereen toch een keer in de prullenbak belanden, heeft Patty een oplossing. „Ik maak het gewoon zelf. Voor deodorant gebruik ik kokosnootolie, gezuiverd zout, heet water en zetmeel. Voor het maken van tandpasta gebruik ik onder andere pepermuntolie. Het duurde even, maar inmiddels gaat dat goed. Ook maak ik m’n eigen chips van aardappelen.”

De Nijmeegse geeft advies bij de Nijmeegse Afval Challenge, die vanaf maandag 20 februari van start gaat. Nijmegenaren die hun afval willen verminderen, kunnen daar aan meedoen. Doel van de actie is dat de deelnemers dertig dagen hun afval verminderen.

Lees een uitgebreid verhaal en tips van Nila Patty in De Gelderlander, editie Nijmegen, van maandag 13 februari of in onze e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.