Nijmeegse tegenactie blaast protest tegen 'vulgaire' posters Suitsupply weg

videoNIJMEGEN - Politieke partijen, homo's en linkse demonstranten hebben zaterdagmiddag massaal en luidruchtig laten weten dat in Nijmegen demonstraties tegen homoseksualiteit ongewenst zijn. Zo sneden ze het protest van de conservatieve groep Civitas Christiana de pas af.

Zoenende mannen in de nieuwe campagne van kledingmerk Suitsupply.
Volledig scherm
Zoenende mannen in de nieuwe campagne van kledingmerk Suitsupply. © Suitsupply

Deze strenge katholieken waren naar Nijmegen gekomen om te protesteren tegen de reclamecampagne van Suitsupply. De kledingfabrikant heeft in Nederland 5.000 posters laten ophangen waarop twee mannen in modieuze pakken staan te kussen.

,,We willen dat de campagne stopt want het toont vulgair gedrag’’, zegt Hugo Bos, manager Civitas Christiana. ,,Het hoort niet in de openbare ruimte waar kinderen het ook kunnen zien. Wij komen op voor de mensen die tegen het praktiseren van homoseksualiteit zijn.’’

Banieren en spandoeken

Tegendemonstranten in Nijmegen.
Volledig scherm
Tegendemonstranten in Nijmegen. © DG

De conservatieve groepering was met tien mannen naar het station van Nijmegen gekomen. Op het plein aan de Van Schaeck Mathonsingel stelden ze zich op met banieren en spandoeken en zongen katholieke gebeden in het Latijn.

Al snel waren ze omringd door protesterende Nijmegenaren. Zoals homomannen die elkaar demonstratief zoenden. Ook vertegenwoordigers van Nijmeegse politieke partijen waren gekomen. ,,Ik sta hier voor de vrijheid in mijn stad’’, zegt Ammar Selman, lijsttrekker van de PvdA. ,,Iedereen mag hier zijn wie hij is en dat laten zien en daar ben ik trots op.’’ 

Ook waren er vertegenwoordigers van VVD, D66 en GroenLinks.

Glitterpoeder

Quote

Als je tegen milieuver­vui­ling bent, ga je toch ook proteste­ren bij een vieze fabriek

Voorman Hugo Bos

Het meeste lawaai kwam van een groep demonstranten die gewapend was met toeters waarmee ze de gebeden van de streng-katholieken overstemden. Ook bestrooiden ze de leden van Civitas Christiana met glitterpoeder en verscheurden hun flyers.

,,Wij worden hier onfatsoenlijk behandeld’’, klaagde de katholieke voorman Hugo Bos. ,,Wij hebben recht om ons standpunt uit te dragen.’’ Waarom hij dat standpunt juist in Nijmegen wil uitventen, de stad waar homoseksualiteit geaccepteerd is? ,,Als je tegen milieuvervuiling bent, ga je toch ook protesteren bij een vieze fabriek.’’

Na een uurtje hielden de conservatieve demonstranten het voor gezien en vertrokken ze onder begeleiding van de politie. De linkse demonstranten ruimden na afloop de verscheurde folders op.

Volledig scherm
© DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.