Volledig scherm
Voor het ongeval op de Voorstraat in Lienden werden twee ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. © AS Media

Nijmeegse wielrenster overleden na aanrijding bij toertocht Lienden

updateLIENDEN/ NIJMEGEN - Een 41-jarige vrouw uit Nijmegen is zaterdagavond in het ziekenhuis overleden, nadat zij 's middags was aangereden op de Voorstraat in Lienden. De vrouw reed als wielrenster mee in de recreatieve Flipjes Toertocht.

Zij kwam 's middags in botsing met een auto met aanhanger en raakte daarbij ernstig gewond. Zij zou onder meer een klaplong hebben opgelopen. Ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen en de vrouw is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Daar overleed zij later aan haar verwondingen.

Eric de Jongh, voorzitter van de organiserende Stichting Wielerpromotie Rivierenland, zegt dat iedereen van de organisatie erg aangeslagen is. ,,Wat de exacte oorzaak is van het ongeval, weten we niet.’’

Uit respect voor de betrokkenen wil de voorzitter niet verder ingaan op de situatie. 

Vierde overleden wielrenner

De vrouw uit Nijmegen is de vierde wielrenner die overlijdt binnen een week. Vorige week kwamen in het Zeeuwse Hulst in twee dagen tijd twee wielrenners om het leven: zowel zondag als maandag, beide keren als gevolg van een aanrijding met een auto.

Vervolgens overleed dinsdag een derde wielrenner. Hij botste in Abbenes (Noord-Holland) op een vuilniswagen en raakte daarbij dodelijk gewond.

Drie sterren

Toerfietsersbond NTFU waarschuwt deelnemers aan wielertochten alert en voorzichtig te rijden om zo (dodelijke) ongelukken te voorkomen. Voor toertochten heeft de bond een kwaliteitssysteem met sterren, waarbij onder meer wordt gekeken naar het verloop van de route en of er voldoende verkeersregelaars zijn op drukke punten.

Flipjes Toertocht had drie sterren, de hoogste beoordeling voor kwaliteit en veiligheid. Dat desondanks een dodelijk ongeval is gebeurd, is zeer triest maar moeilijk te voorkomen, meent Esther van der Heijden van de NTFU. ,,Je begeeft je als toerfietser nog altijd in het verkeer, je bent niet alleen op de weg. Daarmee blijft er altijd risico.’’

Meer sportfietsers

De toerfietsersbond heeft geen cijfers van het aantal doden op de fiets, maar meldt wel dat vorig jaar 4.700 wielrenners op de eerste hulp belandden na een ongeluk of val. In 2014 waren er dit nog 5.100.

Daarmee neemt het aantal gewonden licht af, terwijl het aantal sportfietsers juist sterkt stijgt: van 815.000 in 2014 naar 849.000 vorig jaar. Dit zijn mensen die minimaal twaalf keer per jaar op de racefiets of mountainbike stappen.

Van der Heijden adviseert hen voor vertrek altijd het materiaal te controleren, om zo risico's te minimaliseren. ,,Zijn je remmen in orde en je banden op de juiste spanning? Ook moet je altijd een helm dragen om je hoofd te beschermen.’’

Verder is het verstandig verkeersluwe routes te kiezen. ,,Behalve voor je plezier, ook voor je veiligheid. Hoe minder verkeer je tegenkomt, des te veiliger je fietst.’’

Wegkapitein

Eerder deze week reageerde ook NTFU-directeur Arjan de Vries al naar aanleiding van dodelijke ongevallen met wielrenners. Hij wil met de ANWB, de fietsersbond en de KNWU onderzoek doen naar de drukte en de gevaren in het verkeer. Daarnaast is hij er voorstander van dat grotere groepen fietsers een wegkapitein aanwijzen. Die neemt op gebied van verkeersveiligheid het voortouw. Dit is volgens De Vries belangrijk voor de wielrenners zelf, maar ook voor andere weggebruikers.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.