Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Nijmegen houdt weer ‘de grootste beroepenavond van Nederland’

NIJMEGEN - Wat wil jij later worden? Zo'n 120 beroepsbeoefenaars hopen leerlingen uit de regio Nijmegen dinsdag 10 december antwoord te kunnen geven op die prangende vraag. Dan vindt in het Kandinsky College de inmiddels traditionele ‘beroepenavond’ plaats. 

Uitgenodigd zijn leerlingen van vmbo, havo en vwo van middelbare scholen in de regio Nijmegen, waarbij ook Boxmeer, Druten en Elst zijn vertegenwoordigd. Vorig jaar werd de avond met presentaties van onder meer verpleegkundigen, stewards/stewardessen, horecamedewerkers, militairen, politieagenten, psychiaters en psychologen bezocht door 2.500 belangstellenden. Negentig verschillende beroepen worden dinsdag toegelicht.

Grootste en bekendste

,,We houden het evenement voor de 19e keer”, vertelt Arnoud Schoffelmeer namens de vaste organisator, Rotary Club Nijmegen-Stad en Land. ,,Het gebeurt op meer plekken in Nederland. Wij zijn door onze lange voorgeschiedenis de grootste en bekendste van allemaal.”

Voornamelijk uit het eigen netwerk ronselt de serviceclub ervaringsdeskundigen die leerlingen uit de eerste hand praktijkverhalen kunnen vertellen over hun beroep.  Dat gebeurt klassikaal en, dit jaar voor het eerst, ook in kleinere ‘rondetafelgesprekken’. Die worden speciaal gehouden voor de vmbo-leerlingen.

Duo-presentaties

,,We merkten dat die vooral moeite hebben om in grote bijeenkomsten vragen te stellen en een toelichting te vragen. We denken dat met maximaal tien leerlingen de drempel lager is”, aldus Schoffelmeer. Er zijn ook duo-presentaties voor verwante, maar verschillende beroepen. ,,Een psychiater en een psycholoog vertellen om en om over hun werk. Dat doen we, omdat veel leerlingen geen idee hebben wat bij deze beroepen eigenlijk het verschil is. Ook een ziekenhuisapotheker en een particuliere apotheker gaan in op wat hen onderscheidt.” 

Het evenement wordt voor de tweede jaar op rij gehouden in het Kandinsky College aan de Van Malderburchtstraat. Leerlingen krijgen een programmaboekje aangereikt dat bol staat van de advertenties. ,,Dat brengt geld in het laatje, we verwachten zo'n 10.000 euro over te houden. Dat gaat naar het goede doel.” 

Dit jaar is dat stichting Van Hier Naar Daar. ,,Een stichting die jongeren na schooluitval helpt om de draad op school weer op te pakken.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.