Volledig scherm
Het Centrum voor Werk en Inkomen aan de Mariënburg in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Nijmegen mag ook experimenteren met soepele regels bijstand

NIJMEGEN - Nijmegen heeft groen licht gekregen om te experimenteren met soepelere bijstandsregels. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft  maandag ingestemd. Het experiment start 1 december. Aan de proef doen 400 mensen mee. 

Ze krijgen meer ruimte om geld bij te verdienen. De meeste deelnemers krijgen meer keuzevrijheid om zelf acties te ondernemen naar werk. Nu staan bijstandtrekkers altijd onder controle. Ze moeten voldoen aan veel regels en verplichtingen.

Drie groepen

Voor het experiment worden drie groepen bijstandsgerechtigden gevormd voor wie andere regels gaan gelden. Daarnaast krijgt een groep van 100 cliënten juist met strengere regels te maken. 

De deelnemers aan het experiment mogen allemaal meer overhouden van eventuele bijverdiensten naast de uitkering. Zo'n 150 personen krijgen bovendien ontheffing van de sollicitatieplicht. Nijmegen gaat ervan uit dat deze bijstandscliënten helemaal zelf hun weg zoeken naar werk. 

Een honderdtal bijstandscliënten krijgt juist een intensievere begeleiding van het WerkBedrijf. Zij zullen regelmatig moeten deelnemen aan groepsbijeenkomsten.

Twee weken geleden kregen ook al Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen toestemming van het ministerie om te experimenteren. 

Onderzoek

De resultaten van het Nijmeegs experiment wordt wetenschappelijk onderzocht. Hiervoor wordt samengewerkt met de Radboud Universiteit. 

Deelnemers worden gedurende het experiment, en een periode daarna, gevolgd. Nijmegen wil vooral weten of de nieuwe aanpak leidt tot meer uitstroom naar werk. Maar er wordt ook gekeken of er effecten zijn op andere gebieden, zoals gezondheid, welzijn, schulden, bijscholing, of de mate waarin iemand vrijwilligerswerk doet. Voor het onderzoek worden ook nog 150 bijstandsgerechtigden gevolgd die onder de 'bestaande regels' blijven vallen.

De experimenten lopen tot 1 oktober 2019.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.