Volledig scherm
Saïd Bouharrou. © Bert Beelen

Nijmegenaar in opspraak: 'Hotel mogelijk betaald met crimineel geld'

NIJMEGEN - De bekende Nijmegenaar en vastgoedontwikkelaar Saïd Bouharrou is in opspraak geraakt. Zijn vastgoedproject om in Limburg een oud klooster tot een luxehotel te verbouwen is mogelijk met crimineel geld gefinancierd. Dat stelt het Landelijk Bureau Bibob.

Bouharrou zelf weerspreekt met klem dat hij als projectontwikkelaar crimineel geld heeft gebruikt. Bouharrou is vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën en een spreekbuis namens de Marokkaanse gemeenschap die veelvuldig in de regionale en landelijke media optreedt. 

Volledig scherm
Spandoeken kondigen de verbouwing van het voormalige klooster aan. © klooster Koningsbosch

De gemeente Echt-Susteren weigert het Nijmeegse vastgoedbedrijf Gelasius een vergunning te verstrekken om het voormalige klooster in het dorpje Koningsbosch te verbouwen tot een hotel. Bouharrou was tot april eigenaar van Gelasius.

Zijn bedrijf diende eind 2016 een aanvraag in voor het hotelplan. In het klooster zou een hotel worden gevestigd van Curio Collection, een merknaam van het wereldwijde Hilton-concern. Een brief van het Openbaar Ministerie aan de burgemeester was voor de gemeente aanleiding  om in juni van dit jaar een integriteitsonderzoek in te laten stellen. 

Witwassen

Quote

Ik ben geen crimineel. Ik zal dit ontkrach­ten.

Saïd Bouharro

Het Landelijk Bureau Bibob, onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, lichtte de vastgoedontwikkelaar door en waarschuwt de gemeente nu dat 'er ernstig gevaar bestaat dat het project gefinancierd wordt met uit strafbare feiten verkregen middelen'. Volgens het Bibob-onderzoek kan de vergunning tevens worden gebruikt 'om strafbare feiten te plegen'. In dat laatste geval zou het gaan om witwassen.

Saïd Bouharrou reageert ontzet. Hij weerspreekt met klem dat het hotel-project op dubieuze wijze wordt gefinancierd. De Nijmegenaar is sinds april niet meer bij het vastgoedbedrijf betrokken. Alle aanvragen zijn in handen van zijn opvolger, stelt hij. ,,Ik ben geen crimineel. Ik zal dit ontkrachten’’, zegt de Nijmegenaar, die als landelijke spreekbuis van de Marokkaanse gemeenschap vaak is te horen op radio en televisie.

Verrast

De gemeente Echt-Susteren is totaal verrast door de Bibob-uitkomst. ,,Meerdere keren is ons verzekerd dat ze er doorheen zouden komen'', zegt wethouder Jos Wackers tegen De Limburger. In het dorp Koningsbosch wordt teleurgesteld gereageerd. Het klooster staat al jaren leeg.

Volledig scherm
Het voormalige klooster in Koningsbosch. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.