Volledig scherm
Door de zogenaamde kroonringen waaien de afvalzakken van Plastic Heroes straks niet meer zomaar weg. © ANP XTRA

Nijmegenaren krijgen kapstok aan lantaarnpaal voor plastic afvalzakken

NIJMEGEN - De vederlichte Plastic Heroes-afvalzakken waaien binnenkort niet meer over straat bij harde wind. Nijmegen start volgend jaar een grote proef met haken aan lantaarnpalen, waar bewoners hun afvalzakken aan kunnen hangen. 

Dat plan heeft de Nijmeegse wethouder Renske Helmer aangekondigd. Reinigingsdienst DAR gaat de regie voeren, maar moet de details van het plan nog uitwerken. 

Nijmegen is zeker niet de eerste die de zogenoemde kroonringen gaat gebruiken. Op dit moment zijn er zo'n vijftig gemeenten waar ze te vinden zijn, Ridderkerk was in 2009 de eerste. ,,In Nijmegen klopten in eerste instantie veel inwoners van de stad, particulieren, bij ons aan’’, zegt Raymond van den Bos van het innovatiebedrijf GBO uit Helmond, die de kroonring heeft uitgevonden. 

Niet bukken

De kroonring is in eerste instantie niet ontwikkeld om wegwaaien te voorkomen. Afvalbedrijf  Van Gansewinkel vroeg aan GBO om een efficiënte inzamelmethode voor de Plastic Heroes-zakken, toen dat project nog moest starten. Zakken worden op enkele punten in de straat bij elkaar gebracht, zodat de vuilnismannen ze niet bij elk huis hoeven op te pikken. Ook hoeven ze niet te bukken en dieren kunnen ze niet zo gemakkelijk stuk maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.