Volledig scherm
Qader Shafiq (l). © FotoMeulenhof

Nog drie kandidaten in race voor eretitel Nijmegenaar van het Jaar

NIJMEGEN Er zijn nog drie kandidaten in de race voor de eretitel Nijmegenaar van het Jaar 2019. Dat zijn Bart Janssen, Qader Shafiq en Nadï van de Watering. De twee vrouwen Rosalie van Woezik en Inge Nuijten, die eind november ook genomineerd waren, zijn inmiddels afgevallen. 

Volledig scherm
Bart Janssen schreef ‘Het verdriet van Nijmegen’. © Paul Rapp

Een stadspanel met zo’n 4.000 Nijmegenaren nomineerde de drie kandidaten en wijst de winnaar aan. De ‘Nijmegenaar van het Jaar 2019’ wordt bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari. 

Over de drie genomineerden: Bart Janssen is auteur van  ‘Het verdriet van Nijmegen’, het boek gaat over Nijmegen als frontstad in de Tweede Wereldoorlog. Bart Janssen tekende 21 jaar herinneringen op van honderden Nijmegenaren die inmiddels verspreid over het hele land wonen. 

Eenzaamheid onder jongeren

Volledig scherm
Nadï van de Watering. © Bert Beelen

Qader Shafiq  jaagt op uiteenlopende manieren verbeteringen na, waar het gaat om het Nijmeegse leefklimaat en het verbinden van inwoners met verschillende culturele achtergronden. Hij schrijft hierover in columns, organiseert het DI-VERS festival en zet zich in om Nijmegen een waardige ‘Shelter City’ te laten zijn. 

Nadï van de Watering  zette afgelopen zomer de problematiek van eenzaamheid onder jongeren op de kaart. Ze introduceerde de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht op Twitter, Instagram en andere sociale media, waardoor veel eenzame jongeren een maatje vonden.

De ‘Nijmegenaar van het Jaar’ wordt traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Met deze prijs, die deze keer voor de twaalfde keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden.

Eerdere Nijmegenaren van het Jaar

2008:  Saïd Achouitar
2009: Sijbrand de Jong
2010:  Mia Schoffelen
2011:  prof.dr. Bas Bloem
2012:  Roland van der Hoek
2013:  Rob Jaspers
2014:  Toine Tax
2015:  Hendrik-Jan Derksen
2016:  Eugenie Aartsen
2017:  Rhea Elise Khoeblal
2018:  Linda van Aken

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.